Monday, May 29

Saturday, May 27

Nå er det sommer i Oslo



Tiden for å flytte til TV og Internettfri zone er kommet. Grillpølser og øl smaker deilig i ettermiddagssolen.
Til alle lesere og kommentatorer.

GOD SOMMER!

Thursday, May 25

Kontroll på Rikshospitalet

I går besøkte jeg Rikshospitalet.
Hensikten var å bli registrert i en Database for Hudkomplikasjoner etter Organtransplantasjon. (bedre sent enn bestandig).
Hudkomplikasjoner har jo jeg allerede merket, og har i flere år gått jevnlig til kontroll med tilhørende skraping, frysing eller PDT behandling.
Noe av forandringene kalles "senile vorter" og påstås å være et gammelmannsproblem som kommer litt tidligere hos oss transplanterte. De er hverken til å skjemmes av eller være redd for. At mitt utbrudd av Helvetesild for noen år siden også hadde med dette å gjøre, var imidlertid ny informasjon. (det var forøvrig jæ...... vondt)
At bivirkningene av medisinbruken (spelielt kortison/Prednisolon) gir tynnere hud, hudblødninger og sprengte blodkar, og at CyA har gitt økt hårvekst på kroppen (ikke hodet) er jeg også kjent med.
Jeg har også forstadier til hudkreft (aktiniske keratoser) og hatt tendenser til hudkreft (av typen plateepitelkreft og basalcellekreft). Dette har hudlegene god kontroll på, og jeg selv er fortsatt overbevist om at det er GODT Å LEVE.

På mitt RH-besøk fikk jeg også anledning til å lytte til disse studentene fra Musikkhøyskolen som underholdt i Glassgaten rett utenfor Hud Poliklinikk. Det burde være mange flere enn de, som var der og hørte på. som kunne ha gledet seg over Kvintettens dyktighet.
At jeg under samme besøk hadde en prat med hjertetransplanterte, TX-sykepleierne både på Hjerte- og Lunge-medisin, samt et møte med dr.med Dagfinn Albrechtsen og min gode venn dr.med. Svein Simonsen, gjorde dagen til noe mer enn en medisinsk kontroll.

Sunday, May 21

Dammen "De 3 Juv" og besøk i Beijing


I Kina er det i disse daget fullført ett av verdens største ingeniør oppgaver; The Three Gorges Dam.
Denne demningen tvers over Yangtze elven har skapt mye debatt både i og utenfor Kina.
I boken Damming the three Gorges av Margaret Barber & Gráinne Ryder kan vi få et innblikk i hva utbyggerne IKKE vil at vi skal vite om prosjektet. For å gi dere litt mer om prosjektet klipper vi fra boken:
"The Yangtze River, 6300 kilometres long, is the world’s third-largest river, with a total drainage area of 1.8 million square kilometres. Springing from the glacial mountains of northern Tibet, the river carves its route through the mountains of southwestern China and then heads northeast to surge through a spectacular 200-kilometre reach of deep, narrow canyon, known as Sanxia or Three Gorges. From there, the river widens and meanders across southern China’s vast, fertile plains to the East China Sea at Shanghai."
Resten kan leses med interesse av dere selv.

Under min surfing på nettet i forbindelse med ThreeGorges kom jeg over et meget interessant nettsted. Her kan dere se fantastiske bilder fra Asia i fugleperspektiv.
Trykk for eksempel inn på bildet av Peking China.
Start øverst i venstre hjørne og du ser Kinas Kunst Galleri. Scroll nedover (dvs vestover) og du passerer snart høyden Jingshan Park som ligger rett nord for Den forbudte by. Parken er en kunstig høyde bygget av den jorden keiseren fikk gravet ut for å lage vollgraven rundt palasset. Du ser også den 43 meter høye pavilionen "Ti tusen vårer".
Nesten helt nede finner du Beihai Park med pagoden som var den keiserlige park for Jin, Yuan, Ming og Qing dynastiene, og ble bygget mellom 1166 og 1179.
Går du tilbake til Jingshan høyden og scroller mot høyre (sydover), kommer du inn i det keiserlige Palasset (Gu Gong) eller Den forbudte by. Opprinnelig var palasset bygget i det 14 århundre for den tredje keiseren av Ming dynastiet ChengZu. Han flyttet hovedstaden fra Nanjing til Beiping som han så kalte Beijing i 1421.
På veien sydover (mot høyre) kommer du til Tiananmen Square eller den Himmelske fredens plass. På porten mot den forbudte by henger portrettet av Mao, og på den motsatte siden finnes Maos legeme i hans Minnehall. (i parantes bemerkes at det nå akkurat er 40 år siden Mao Zedong formelt startet 文化大革命 wénhuà dà gémìng - Den Store kulturelle revolusjon med den enorme persondyrkingen av han selv).

Dette var en liten reise i minnenes bibliotek. Fra vår tid i Asia hadde jeg flere muligheter (jobb og ferie) til å besøke Beijing, og de stedene dere kan se på Bildet. I tillegg (dersom dere planlegger en tur selv) bør selvfølgelig tid avsettes til Tiantan Park med Tempel of Heaven, Yiheyuan eller Sommer palasset, Ruinene av Yuanmingyuan (som de fransk-engelske imperialistene ranet og brente i 1860), Ming Tombs og selvfølgelig Den store Muren for eksempel ved Badaling.
GOD TUR.

ps. Dersom dere vil se andre steder i fugleperspektiv, trykk her

Saturday, May 20

MacBook og Apple Store,5th Avenue


For oss Apple og Mac entusiaster ble denne uken kronet med to spennende hendelser. Først ble den nye MacBook 13.3" sluppet til markedet tirsdag 16. (Trine har allerede bestilt sin),
og fredag 19. mai åpnet den nye Apple Store på 5th Avenue i New York. Ved å klikke på referansen og velge klokkeslett, kan dere se køen av frelste og nyskjerrige de første timene av butikkens åpningstider 24/365.

En ny MacBook er allerede på ønskelisten her hjemme. Spørsmålet er vel heller om man skal velge hvit eller den sorte til 1400 kroner mer. Materialkostnadene til hyttemalingen er på tilsvarende nivå, og det kan lages mange malerier for samme pris. Men så er det jo litt gøy å ha en slik stilig black MacBook.

Skulle noen ha interesse for å overta en halvannet års stasjonær iMac 1.8 GHz PowerPC G5 (3.0) med 512 MB DDR SDRAM Bus Speed 600MHz 80 GB harddrive AirPort Extreme card Tiger 10.4.6 og masse annen software, er det bare å gi et signal. Pris kan diskuteres.

OPPDATERING. 23.5

Etter å ha tenkt endel på farver, har jeg vel konkludert med at Apple Mac SKAL VÆRE HVIT.
Fingertuppene brenner for å trykke på "Buy now", men hva skal jeg med den i sommer da jeg skal leve i en TV (intet fotballVM) og Internett-free zone.
Den som venter får se, men bruk tiden så lenge til å se CNBC´s intervju med Steve Jobs i forbindelse med åpningen på 5th avenue.

Thursday, May 18

Magnolia - blomstrer på naken kvist


Vi er egentlig ganske heldige. På Solvang har vi noen naboer som i flere år har hatt et tre med blomster på naken kvist. Og ikke nok med det, i nabogaten her nede finnes et tilsvarende og mye større tre av samme sorten.
  • Magnolia

  • Et sikkert vårtegn både der og her. At løvetannen også hører med i plenen, er en helt annen sak.

    Og skulle det ha seg slik at du ikke har sett filmen Magnolia ta en tur på utleiemarkedet og lei/se filmen.

    Wednesday, May 17

    Gratulerer med Dagen

    I dag feirer vi syttende mai. Regn i luften og litt på bakken her i Oslo. Det forhindrer ikke at frokostbordet blir dekket og gjestene innfinner seg om en time.
    Det kan komme bilder fra dagen senere her i bloggen, men for nå
    GRATULERER MED DAGEN.

    Det offisielle foto fra balkongen.

    Rikke jobber på en travel dag, men hadde tid for en liten prat med gamlefolket på Lektern

    Thursday, May 11

    Tullarbo har fått oppfrisket drakt


    Så er jeg endelig kommet rundt hytta med det nye maling strøket. Alle veggene utvendig er gitt et strøk Drygolin, så nå er det bare å ta på seg regnfrakken for uværet kommer nok snart her som på reklamen i TV. Strålende vær har det vært under hele malerarbeidet; 22 i dag. Både solkrem og stråhatt har vært nødvendig påkledning. På lørdag blir det tid til finpuss av de tjærebrune kantene og verandaen innvendig.
    Hørte jeg noen si 2 strøk? Ikke i år i hvert fall. Nå er det snart tid for å prøve om grillen er like god denne sommeren også. Da har man ikke tid til husmaling. Når staffeliet er på plass blir det andre saker.
    Er noen kjente i nærheten er det bare å stikke innom.

    Wednesday, May 10

    Gratulerer med dagen Per Cato



    Gratulerer med Dagen Per Cato.

    I dag fyller du år. Ikke noe jubileum, men en liten passering på tidsaksen mot evigheten. Håper vi snart får anleding til nok en gang å ha det hyggelig sammen

    Fra Håvamål versene 119 - 121:
    Jeg rår deg, Loddfåvne,og lær mine råd,
    til glede og gagn om du lærer,til nytte og hell om du husker:
    Har du en venn og tror vel om ham,
    søk ham ofte opp;
    for krattet gror, og graset står høyt på øde, utrådt veg.
    Jeg rår deg, Lodfåvne..........
    Skaff deg glede blant gode venner og lær deg omsorg for andre.
    Jeg rår deg, Lodfåvne..........
    Aldri skal du være den vennen som bryter første et fast vennskap:
    sorg eter hjertet om du sakner en venn du kan gi hele din hug.

    At 10. mai også er navnedagen til en annen god venn :
    Asbjørn
    får komme som et ps.

    Tuesday, May 9

    9. mai og min egen politiske oppvåkning


    I dag, 9. mai er det to personer som skal nevnes spesielt.

    Den første døde for akkurat 30 år siden; Forfatteren Jens Bjørneboe.
    I min gryende oppvåkning fra et dunkelt poliitisk mørke ble utgivelsen av essaysamingen "Vi som elsket Amerika" i 1970 en viktig del av de spørsmål som jeg ble tvunget til å mene noe om av mine venner Kjell og Knut. I dag står forfatterens samlede bøker inkludert den danske utgaven "Uden en trævl" i bokhyllen (mange lest flere ganger). At forfatteren også var en hyppig gjest (som undertegnede) på gamle Casino i Stortingsgaten, har vel neppe redusert respekten for hans forfatterskap.

    Den andre fyller 75 år i dag; Forfatteren Erik Damman.
    Boken Fremtiden i våre hender fra 1972, og ikke minst hans kraft på det store massemøtet i Nadderudhallen 25. april 1974, var med på å befeste min tro på "konstant ulydighet" i forholdet til autoriteter og akademiske sannheter. At han var tidligere kollega med Helge, gjorde bare kontakten mer interessant.

    Dagen i dag er forøvrig så full av andre historiske hendelser, at henvisningen får være tips nok til egne studier på Wikipedia. Den har gitt meg en anledning til å minnes en spennende og utviklende ungdomstid med godt kameratskap i 70 årenes Oslo.

    Monday, May 8

    Personer som ikke finnes på Internett, finnes ikke


    Med et sitat fra dagens kronikk i Aftenposten av førsteamanuensis Espen Andresen ved BI, og et bilde fra Puerto De la Duquesa i syd-Spania som minner oss om hvor deilig det kan være med med sol og varme slik vi akkurat nå opplever i Oslo, går mandagens gratulasjoner til Aafk som viser styrke gjennom å snu 0-2 til 6-2 over Sparta. I motsetning til den del av familien som heier på Vålerenga har jeg det bra for tiden.
    Bra har jeg det også med tanken om at en bekjent, som i lang tid har ventet på livsviktig organ, for en tid tilbake passerte startstreken for en ny mulighet til å leve videre.

    Sunday, May 7

    Vårpussen på Solvang fortsetter i varmen


    Flere vegger er malt utvendig i dag også. Deilig sommervarme i hele dag, og nå klokken 16.25 er det 22.1 her i byen.
    Watch the video
    En videosnutt som dokumenterer litt av innsatsen denne weekenden

    Tullen har i tillegg til å dyrke solstråler, vasket kjøkken og laget lunsj. Nå er det middagsmat; Tagliatelle salmone con gorgonzola etc.som hun også må ta ansvaret for.

    Watch the video
    I 19,5 gr takker solen for seg klokken 21 i kveld

    Saturday, May 6

    Trollstigen landes vakreste


    I Aftenpostens reisemagasin har det i en uke blitt gjennomført en avstemming over Norges vakreste bilturer. Trollstigen vant med 24% etterfulgt av Atlanterhavsveien med 23%.
    Vi kjørte i juli 2004 opp Trollstigen fra Romsdalen og over til Vallldal, og kan fullt ut støtte resultatet. Siden Atlanterhavsveien kom som nummer 2, anbealer vi følgende tur for de som tenker å dra på norsk biltur i sommer.
    Kjør raskest mulig til Trondheim. Ta deretter turen sørover via Atlanterhavsveien til Molde, Åndalsnes i Romsdalen og bestig Trollstigveien over til Valldal. Kjør så ut til Ålesund og opplev denne flotte Jugendbyen før reisen fortsetter over Storfjorden, inn Hjørundfjorden, over Standalseidet via Ørsta, Sæbø og Øye. Dra så opp Nordangsdalen (landets flotteste) og fortsett så sørover enten over Strynefjellet eller Geiranger, Lom, Valdresflya eller Sognefjellsveien.

    Da har dere sikkert fått med det vakreste av det vakre (25+23+2+1=51%) blant kandidatene, men husk: Bruk tid, stopp, fotografer, overnatt og kos dere.

    Friday, May 5

    Vårpuss


    Vårpuss
    Originally uploaded by ArneA.

    Det er varmt i sørveggen.
    21 gr i dag også på skyggesiden, men hytta må gis et strøk Drygolin helt rundt.

    Det vanskeligste er faktisk å klatre opp og ned etter maling. Mønet føles kjempehøyt etterhvert som beina blir slitne. I det flotte været er det faktisk gøy.

    Tullen har gått løs på de blå utemøblene. Årets farve blir brunt. Stor jobb det også, men vi årker det meste.

    Thursday, May 4

    Bjørkeløvet spretter, det er Mai



    NÅ KOMMER VÅREN, eller er det allerede tid for sommeren.

    I går nullstilte vi utetermometeret for tiden frem mot st. Hans. Det kom opp i 15.7 grader som max siden nyttår, og med et minusnivå på 12,1 under null i samme periode er det helt rettferdig å glede seg.
    Glede oss gjør vi også i dag da solen skinner og de vårgrønne farvene fra bjørkeløvet utenfor soveroms vinduet blinker til oss. Vi tar et par øyedråper av allergimedisinen og gleder oss til turen på Solvang. Der må flere bedd lukes og vannet settes på inn til varmevann og toalett.
    På komfyren har det lettsaltede fårekjøttet kokt i en time allerede. Det lukter jul i huset, men det er bare litt av tilbehøret til Potetballen som skal bli middagsmat denne torsdagen. I tillegg skal Kålrabistappen, Baconfettet og Pølsene gjøres ferdig senere. En Møring må jo ha potetball. Som barn hadde vi det alltid på torsdager, og jeg hadde ansvar for å dra kværna. Nå er det ikke hver uke, men like uunværlig som før.

    Solvang utsikten fra kafeen er det vanskelig å dekke med kameraet, men en foreldet mobil uten for mange pixsler, men panoramafunksjon, gir et lite inntrykk av hvor høyt og fint over Oslo vi tilbringer sommermånedene.

    Så har vi hatt en flott dag på Solvang. Varmegradene kom opp i 21 grader klokken 14, og den nøyaktige måling på kjøkkenveggen hjemme på Briskeby var 21.1.
    Det er sommer!

    Monday, May 1

    Arbeidets dag eller Arbeidernes dag




    I dag er det første mai - Tag der Arbeit.

    For mange år siden var det frokost blant kamerater i finstasen, Internasjonalen på stemmebåndet og forberedelser til tog som preget morgenen.
    I år ligger gråværet og tåken tungt over Oslo. Det frister ikke engang til å gå ut for å se på toget. Ikke vet vi når det starter og hvor det går fra / til heller. De vakre fanene skulle imidlertid bli luftet og møllkulene skiftet ut sto det i avisen (for noen dager siden). Tiden går. Interessen endres, men basale verdier er der vel tross alt.

    Da var det bedre i går på hytta. Lukingen og spavendingen av bedd og bringebær-hekken må tas. Knærne tålte det så vidt i år også. Kanskje blir det hoved aktiviteten i dag også. Arbeidet må jo gjøres.