Tuesday, October 31

Så kommer snøen kanskje likevel


Med et bilde fra met.no tatt klokken 12.00 i dag, kan det opplyses at den snøen (på bildet langt i sørvest) som vi trodde var avblåst i dag, likevel viste seg som hvit nedbør ved to-tiden.
Ikke for lite, ikke for mye, men akkurat passe, som May ville ha sagt.

Før dette rakk jeg en tur på hytta og kledde den åpne verandaen med beskyttende plast. Antaklig blåser den av i løpet av vinteren (tror den er for tynn og festene for små), men for første gang på 29 høstår forsøker vi denne teknikken som mange andre har holdt på med i årevis.
Mens jeg skriver denne blogposten er snø/sludd borte, regnet er tilogmed stoppet, og takk for det.

Monday, October 30

Ålesundtur med hygge og noko attåt


Med et vakkert bilde av Norddalsfjorden innover mot Tafjord supplerer vi her de foregående mobilbloggene med, at vinteren er i anmars også på Mørekysten. Rett over fjorden ligger turist og fruktbygda Linge/Valldal. Herfra kan man via Trollstigvegen komme over til Romsdalen, men det er for sent i år da veien nå er stengt for vinteren.

At vinteren tar grep merket vi på kjøreturen over Lesjafjellet med glatte veier. Snøplogen gikk hyppig, og på Bjorli var det kommet flere cm nysnø. Lørdag morgen fortalte Solveig og Harald at de hadde nesten halvmeteren på hytta si. Stedet er jo kjent for å være et snøhøl, og det snødde også da vi passerte på hjemveien søndag klokken 12.00.

Det neste bildet er også en oppfølger fra mobilserien; inne i Landhandleriet til Ytterdal. Her drives ekspeditering på gamlemåten, og regningen settes sammen manuelt av den nå ca. 90 år gamle innehaveren. Butikken har vært i virksomhet fra før 1885 da hans bestefar drev stedet. Deretter var onkelen ansvarlig før han selv tok over. Fortidsminneforeningens avdeling på Sunnmøre i 2002 ga Godt vern-prisen til Tore og Mary Ytterdal for deres arbeid med å holde vedlike landhandelen i Eidsdal. Ekteparet får ros for godt vern av både eksteriør og interiør.
At Coop driver stort rett over veien har ikke forhindret familiebedriften i å ha åpent med sjarm og personlig service, som for eksempel da vi hadde glemt en ting, og sjefen selv kom ut til bilen som da sto i ferjekø med en pakke Extra tyggegummi. Vi husker lenge noe slikt.

Sa jeg noko attåt?
Vel, jeg har lovet Tullen ikke å blogge det. Til alle som beveger seg på veiene minner jeg derfor bare om at det mange steder nå er nedsatt hastighet på grunn av vinterføre. Kjør forsiktig.

Saturday, October 28

Grete 60 år


Festen er i gang
og ikke bare det:
Det ble et vellykket selskap med god mat, godt drikke, masse flotte sanger, hyggelige gjester og ikke altfor sent.

Eidsdal


Landhandler fra 1885 eller noen år tidligere. Ved ferjen mellom Eidsdal og Linge, og på vei til Geiranger, Ørneveien eller hytta til per og vigdis

Utsikt fra 51 21 norddal


Slik blir det på hytta til Per og Vigdis
Vi glerer oss til den er ferdig og det inviteres til lag for Gamlegjengen

Tur til ålesund


Tidlig morgen (0830) hos per og vigdis på fjelltun
Utsikt mot Sula med Sliningen nede til høyre
Nysnøen har kommet i fjellet, men det blir en fin dag

Thursday, October 26

You have the Power


Dagens blogpost henviser leserne til FHLT-bloggen som jeg også skriver/redigerer.
Det er ikke flaut å innrømme at jeg får tårer i øyne når jeg lytter til argumentene og sangen.
Takk til mine donorer for mine snart ni tilleggsår, og husk:
YOU HAVE THE POWER!

Tuesday, October 24

Mirakeljenta


Noen av bloggens lesere så muligens tv-programmet på NRK 1 Mandag kveld om barna som var født før 26 svangerskapsuke.
Vårt eget barnebarn, Helene, ble født etter 25 uker og 5 dager. Dette herlige bildet fikk vi i dag fra pappa David samtidig som vi videopratet med henne og mamma Trine. Helene tilhører de 60% som har klart seg bra etter en tøff start på livet, og er til glede for oss alle.

Sunday, October 22

Lunsj på Sorgenfri


Tor og Rikke inviterer på søndagslunsj på Sorgenfri / Aker Brygge
Hyggelig og god "dansk" frokost med alt som hører dertil

Saturday, October 21

Lørdagsblog uten egentlig noe vettugt innhold.Det er ikke så mye nytt å fortelle i dagens blog.
Lutefisken var helt topp i går, og nå går det på slutten av den Gamle Opland også. Literen holder i hvert fall ikke til jul.

Hva så på en lørdag?
Sitter bare og venter på at husets frue skal bli ferdig hos frisøren. Da kan jo jeg også leke litt med iPhoto og endre litt på fargene på et bilde. Kanskje ser hun slik ut om en halv time?
Etter det skal vi en tur til byen for å kjøpe n antall lese/arbeids briller til husets herre. Han har et stort forbruk på +2,5 for tiden. De er så billige at de forsvinner like fort som sokkene i vaskemaskinen.

Kanskje en sen lunsj på Cafe Sorgenfri der Rikke ønsker rask påfyll av drikspengene for tiden, mens det i kveld blir hjemmellaget Pizza og forberedelser til Fårikål på søndag.

Ja så har vi jo hentet pelsene fra sommerkjølingen, og vært en tur på hytta (hvor det ikke er noe moro for tiden med vått og kaldt vær) for å hente noe som vi hadde glemt forrige helg.

Der ser dere. Det ble blogg, men ikke noe innhold som går over i historiebøkene.
GOD HELG

Wednesday, October 18

GPS navigering - ikke bare tull


Da David og Trine hadde med seg sin Tomtom One til Norge i sommer, var jeg nok litt skeptisk til nytteverdien. Dessuten var det litt plagsomt med alle selvfølgligheter og retnings henvisninger som "stemmen" kom med under turene i Oslo. Her var jeg jo kjent.
Vi sjekket også hvilken nytteverdi Gamlegjengens Harald og Anton hadde av GPS-navigeringen, og fikk vel egentlig til svar at hadde det ikke vært standardutstyr i deres store Audi biler, var det vel tvilsomt om de ville hatt slikt utstyr. Gamle kart påsto de også at det var.

Ettersom vi bestemte oss for å bruke bil til Brussel i høstferien, kjøpte jeg likevel en TomTom Go710 med kart over hele Europa og fotoboksvarsling og interessepunkter inkludert. I blogposter fra ferien har vi vel beskrevet hvor nyttig dette utstyret var. Det er mange ukjente motorveikryss i Ruhr distriktet som "Gry" ledet oss trygt gjennom, og som hun med høyre venstre dirigering ledet oss korrekt frem til hotellene i for oss helt nye byer.

Handfree mobiltelefon er også inkludert, og dette virker svært bra.

Vel hjemme har jeg ytterligere utforsket Go710 og oppdatert både fartsbegrensinger og interessepunkter. Jeg varsles således nå om det er bensinstasjoner som jeg har rabattkort hos, og andre mer eller mindre nyttige punkter på min vei. Bildet viser hvordan vi for eksempel varsles når en fartsstrekning er fartsovervåket mellom to bokser. Dette er en nyttig påminnelse for å forhindre kengurukjøring og panikkbremsing om farten skulle bli "for" høy.

Imidlertid fikk jeg i dag også bevist at TomTom leder meg til målet på raskeste måte. Fra Hovin til Rikshospitalet ble jeg ledet en vei jeg ikke selv visste om, og som resulterte i at jeg i Oslos morgenrusj bare brukte 17 minutter på strekningen. Nå har jeg funnet ut at det ikke er så dumt å stole på TomTom selv på strekninger man tror man kjenner svært godt.
GPS navigering er faktisk ikke bare tull.

Tuesday, October 17

Øvelse Oslo 2006 er visstnok i gang


Tirsdag for en uke siden (10.10.) skrev jeg om den øvelsen i terror beredskap som pågår i hovedstaden akkurat nå, men hva har vi vanlige innbyggere på Frogner opplevet? Stort sett ikke noe som helst.

Bare et kontinuerlig bråk fra Politihelikopteret som siden klokken 13 i ettermiddag stort sett har ligget over Majorstua. Siden vi er nærmeste nabo til en brannstasjon, hadde vi vel også tenkt oss litt mer action i gatene rundt oss, men det er faktisk stillere enn en vanlig tirsdag. Ikke falske utrykkinger engang har vi opplevet.

Pressen er også nesten helt taus. Bare VG har et innlegg på sin nettside hvor de konstaterer at det IKKE er terror i Oslo. I Oslopuls (Aftenposten) kan vi finne en video om saken.

Nå kan kanskje denne blogposten virke som jeg er skuffet over ikke å merke noe særlig til det som skjer. Og det er jeg faktisk litt, men så lenge det ikke er alvor får vi vel takke for at roen senker seg over byen til fotballkampen begynner senere i kveld. Hvis ikke øvingsledelsen har noe mer på lur, og tar nattesøvnen fra oss.

Friday, October 13

Rakfisk og vinterdagen


I morgen er det Vinterdagen og det er bryllupsdag.

Det er også dagen da Wilhelm Erobreren slo den saxiske hæren ved Hastings i 1066, George Eastman fikk patent på den første filmen i 1884, den første boken om Ole Brum ble publisert i 1926, Nikita Krustchev ble erstattet av Leonid Brezhnev i 1964 og Arafat, Peres og Rabin fikk Nobels Fredspris i 1994.
Det er også den 8. Europeiske Organdonasjonsdagen. Dette har jeg skrevet om i hele uken på FHLT Bloggen

Men i kveld Fredag den 13. har vi åpnet Rakfisksesongen, og det blir det jo en blogpost av.

Wednesday, October 11

Brussel nok en gang


Bare et herlig bilde fra vår kunstpromenade i Brussel i høstferien. Se flere bilder på vår Globale blog på engelsk
eller i vårt billedarkiv på Flickr.

Tuesday, October 10

Øvelse Oslo 2006


Atocha
Originally uploaded by ArneA.

Med et bilde fra lysene og blomstene som vi opplevet ved besøket på Atocha stasjonen i Madrid mars 2004, kan vi i dag opplyse eventuelle besøkende til Oslo at 17. og 18. oktober kanskje ikke er den beste dagen å komme hit.
Da arrangeres den store øvelsen Oslo 2006.

Justis og politidepartementet har gitt Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) i oppdrag å planlegge og lede Øvelse Oslo 2006. Politidirektoratet, Fylkesmannen i Oslo og Akershus, Oslo kommune og Sosial- og helsedirektoratet utgjør øvingsledelsen sammen med DSB. En rekke andre etater og institusjoner er sentrale i planleggingen og gjennomføringen av øvelsen.

Bakgrunn
Den 11. mars 2004 gjennomførte islamistiske fundamentalister et omfattende terrorangrep mot en rekke jernbaneknutepunkter i Madrid. I løpet av få minutter detonerte 10 bomber på 4 forskjellige steder. 192 personer omkom og over 1500 ble skadet i angrepene.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) utarbeidet høsten 2004 en rapport basert på terroranslaget der paralleller ble trukket mot Oslos evne og kapasitet til å kunne håndtere et lignende anslag. Rapportens konklusjoner påpekte at det innenfor flere fagområder var et forbedringspotensial.

Sommeren 2005 ble Londons transportnettverk rammet av flere bomber med formål å spre redsel og frykt gjennom terror.

Mål
Hensikten med Øvelse Oslo 2006 er å øve samfunnets evne og kapasitet til å håndtere konsekvensene av et omfattende terroranslag på alle nivåer. Bakteppet for øvelsen er en terrorhandling. For øvingsformålet er det uinteressant hvem som står bak terroren, og derfor er det ikke definert noen spesiell gruppering eller miljø. Poenget med øvelsen er å trene på håndtering av katastrofer, med spesiell vekt på koordinering og samarbeid.

Under øvelsen skal følgende hovedmomenter øves:

Samspill og koordinering mellom lokal, regional og sentral kriseledelse
Bruk av den nasjonale Krisestøtteenheten tillagt JD
Bruk av flernivå informasjonsstrategi (lokal, regional og sentral)
Bruk av og koordineringen mellom samfunnets totale rednings- og beredskapsressurser – herunder også private bedrifter og frivillige organisasjoner
Kartlegge evne og kapasitet til å håndtere flere parallelle høyrisiko skadested til samme tid
Utprøve innsats og prioritering på skadestedsted (triage)
Mottak og behandling av masseskadde/mange pasienter
Militær støtte til politiet

Det kan leses mer om øvelsen her

Sunday, October 8

Gresset vokser fortsatt


Gresset vokser fortsatt
Originally uploaded by ArneA.

Fuktig vær og varme får gresset på Solvang til å vokse mer enn ønsket nå når høsten skulle vært kommet og vi ikke lenger bor der oppe. Da må gressklipperen frem for det skal jo ikke være mer enn 8 cm høyt når kulden setter inn. Og kaldt er det om nettene der oppe. Det har vi sett bevis på ved at rosene ikke helt klarer å komme ut av knoppene, men blir brune før de visner.

Elers er det jo deilig å være hjemme selv om Brussel så absolutt kan anbefales i en oval weekend.

Saturday, October 7

Manneken Pis


Manneken Pis
Originally uploaded by ArneA.

Med referanse til vår Flickr file for fotos ta en titt på våre høstferie opplevelser i Europas hovedstad. En by verd et besøk og ikke minst for Moules Frites

Friday, October 6

3170 km med hjelp av Tomtom


Med GPS på frontruta har vi i løpet av en uke tilbakelagt en reise på nesten 320 mil i seks land. Reisen har blitt sååååå mye lettere ved bruk av moderne planleggingsverktøy som Tomtom 710. Spesielt har vi hatt glede av stemmen til "gry" for å finne ut av motorveisystemene i Tyskland, Holland og Belgia. "Avkjøring lenger fremme", "Etter 800 meter hold til høyre og kjør inn på motorveien" og "Ta tredje vei til venstre" og har vi hørt utallige ganger, og vi har kommet til målet hver gang. Selv til et hotel i Brussels indre by-kjerne, avstengt for biler og på en lørdag kveld i middagsrusjet, ga "Gry" aldri opp å rettlede oss.
En investering som vi også fremover vil ha mye glede av.

Høstferien vi vi dekke med en referanse til bildene i Flickr, men her må vi jo nevne besøket til EU kommisjonen
, Turene i byens smale (og brede) gater med husfasader fra kjente tegneserier
, og byens "beste" restaurant Brasserie de la Roue dÓr med Magritte dekorasjoner på veggene.
At Arne spiste Moules frites flere ganger hører selvfølgelig også med.

Under ferien sendte vi bilder til mobilbloggen og de kan sees ved å klikke på linken til høyre.