Sunday, September 23

Når alt er på det jevne

I dag klokken 09.51 står sola i senit ved ekvator og sola er over horisonten 12 timer overalt på jorden. Jeg har sovet godt i natt og vil forhåpentligvis gjøre det samme til natten. Natt og dag er like lange nå.

Forøvrig tapte Aafk fotballkampen mot Viking i går kveld. Viking vant svært fortjent 3 - 0, og to av mine estimerte poeng til Aafk ble borte. Da er det vel bare å håpe de andre lagene nederst på tabellen også går på noen smeller, og at Aafk reiser kjærringa og tar hjem seieren neste helg mot Tromsø på CL Stadion.

Her i Oslo blir det høsttur på hytta i dag. Stauder skal kuttes, verandakassene kastes, amplene fjernes og haveslangen ryddes bort. Fra nå og til neste jevndøgn er det stort sett bare pyton der oppe. Inne- og utemøbler er stuet bort sammen med plenklipper og grill. Rosebuskene henger med brune nyper og duggen som om sommeren er frisk og myk fremtrer som smeltet rim etter nattekulden. Frosten er like rundt hjørnet, og når vannet stenges er området igjen arena for rådyr, grevling, hare, rev og elg. Det er deilig å være hjemme nå, men vi gleder oss samtidig til våren igjen får kraft fra en livsgivende sol og det atter spirer og gror.

Saturday, September 22

Grisehjerner for Hønsehjerner

Denne helgen arrangeres Forskningsdagene i Oslo og mange andre steder rundt om i landet.
På Universitetsplassen kan vi besøke flere stands som presenterer interessante saker for fagfolk og vanlige skuelystne. Jeg tilhører den siste kategorien, mens Tullen som realfag lærer, raskt var ute for å se nærmere på mulighet for dissikering av Grisehjerner (bildet). På skolen hennes har de tidligere studert grundig både Grisehjerter, Kuøyer, Frosk og Torsk. Ungene har blandede følelser vedrørende dette, og med den stadig økende innvandringsandel fra asiatiske og afrikanske land, blir det utfordringer å få til den gamle naturfagtimen.

Ingen religionpolitisk blogpost dette, men et argument i donasjonssaken med referanse til Tullens tale på Hamar sist helg. Ikke Hjertet men Hjernen er faktisk hele Personligheten din, om noen var i tvil vedrørende dette.

Friday, September 21

Bedre sent enn bestandig

Jeg burde selvfølgelig vært klar over det. Jeg burde selvfølgelig blogget om det tidligere og kanskje også i stedet for den latterlige historien om en ødelagt barbermaskin. Men heldigvis kommer det opp informasjoner fra andre "Wired", som retter på denne blemmen.

I dag er det 70 år siden J.R.R. Tolkien publiserte førsteutgaven av "The Hobbit" eller barnefortellingen som førte videre til den fantastiske trillogien Lords og the Rings. Hobitten var Tolkiens første bok, og også den første bok av forfatteren som 35 år senere kom inn i mitt liv i 1972. Den førte til at jeg året etter kjøpte første utgaven på norsk av Krigen om Ringen, og skrev meg på venteliste hos Tanum for å få de neste bøkene umiddelbart ved utgivelse i 74 og 75.

Senere har alt som jeg har kommet over av Tolkiens saker ( norsk, svensk og engelsk) vært innom huset selv om jeg nå har overgitt alt matriell til min yngste datter - Rikke.
Hobitten var også den boken jeg forsøkte å lese til min eldste datter Trine en gang jeg var hjemme fra jobb og passet henne. Det var ikke vellykket, men jeg får gi litt av skylden på sykdommen hun var rammet av. Galt tidspunkt, og interessen tapt for alltid.

En oppsummering av The Hobitt" kan enkelt finnes her på engelsk. Ønskes mer stoff om Tolkiens verden er det bare å klikke seg inn på de danske sidene til Gyldendal

En liten del mangler - Sporløst borte

Et uhell i hverdagen skaper ofte større problem enn man skulle tro. Med lite hår på hodet, men med daglig dose av medisiner for å holde avstøting borte, har også jeg behov for å barbere meg. Hår vokser fort på slike som oss, selv om jeg ennå ikke har hørt at noen har fått håret tilbake.
Hals, nakke og bakhoode trenger, om ikke daglig, så hyppig vedlikehold. Høvel har vært anvendt tidligere, men i det siste har min effektive Philishave gjort nytten. Så også i dag morges.

Men, så kommer det vanlige, min evne til å miste saker jeg holder i hånden. Det har sannsynligvis noe med konsentrasjonsevnen å gjøre (er svekket), og i et forsøk på å rense/børste de enkelte delene i maskinen, faller barbermaskinen ned på mitt (3,7 kvm) store badegulv og løser seg opp i sine enkelte bestanddeler. Noen deler er lett å se. Andre må jeg lete etter, men et "knivhjul" er og blir borte. Hvordan er det mulig å forsvinne på et så lite bad? Dessuten er jo badet tett, med sertifisert membran og hele fliser.

Jeg har alltid undret meg over at rørleggere og elektrikere er så store i kroppen. De som skal krype og bøye seg inn mellom all slags krinker og kroker og til og med få gjort et skikkelig håndtverks arbeid, er " nesten alltid" svære mannfolk. Jeg kommer knapt nok ned bak sisterne og vaskeservant. Når det er rør i veien blir det ikke lettere. Og den lille delen er sporløst borte.

Kanskje skal jeg bare la hår og skjegg gro fremover og håpe på at en dag dukker delen opp av seg selv. Nok om det, dette var morgenens hverdagshistorie fra heimen.

Thursday, September 20

Høsten er fototid

Under dagens avislesing på nett kom jeg over NRK Høsten i Farver, hvor fotografen Ken Willy Wilhelmsen på NRK´s nettsider har fått lagt ut 27 bilder av diverse høststemninger.
Dette fikk meg til å bla litt gjennom de bilder jeg selv har tatt omtrent på denne tiden de siste årene, og nedenfor følger et lite tilbakeblikk både på hvor vi har vært og hva jeg har sett og dokumentert.
Det første bildet er fra Asbjørndalen / Bjorli hvor vi sammen med Gamlegjengen både møtes til hyggelig lag og bevegelser i flott natur.Det neste bildet er fra toppen av Skogshorn 1728moh mot Jotunheimen i nord. En stri tur oppover for en med nytt hjerte og nyre, men så absolutt verd turen om du orker og været er fint.Det neste bildet er fra Botanisk Have i Oslo tatt en søndag etter besøk på Munch museet og den flotte Expressionist-utstillingen der for noen år siden. Som kjent er det denne kunstretningen som driver meg til å leke med sterke farver og utfordrende motiver.Det ville jo ikke være riktig å presentere høstbilder uten å ha med et bilde fra plommehøsten på Solvang. Ikke hvert år, og i år helt uten plommer i det hele tatt, er vi velsignet med slik økologisk frukt. Men når det først blir deilige plommer, må det jo dokumenteres.Så er det bare å håpe at også denne høsten blir full av farver og at naboskapet her på Uranienborg fullt ut dekker naturens pallett. At det også hører hjemme at vi om høsten reiser til varmere strøk hvor farvene er helt anderledes på denne tiden av året, får vi komme tilbake til i en senere blogpost. Minnene fra Brusselturen i fjor tar vi likevel med her.

Wednesday, September 19

Nytt om Været - YR.NO

Meteorologisk Institutt i samarbeid med NRK lanserte i dag sitt nye nettsted, som allerede er lagt inn med bokmerke hos meg, - YR.NO

Dette tror jeg blir et verktøy som mange vil ha glede av. Vi er jo alle interesset i været enten vi er der eller ikke, og hva skal man egentlig prate om når været ikke lenger er et problem som det heter i Drygolin reklamen. Da går man på nettet og finner ut at det i Shanghai, China, på vårt favoritt hotel Marriott, nå ser akkurat slik ut.
Et leketøy?, vel det finnes da verre saker man kan komme over på nettet.
Lykke til med søk på egen og andres adresse.
Dette er den andre morsomme meldingen i dag, og som samtidig passer til det hyggelige om været. Fra Dagbladet har vi hentet
Onsdag er det 25 år siden «smileyen», det elektroniske smilefjeset bestående av kolon strek parentes :-), så skjermens lys for første gang.
Ihvertfall hvis vi skal tro professor Scott E. Fahlman ved Carnegie Mellon University i USA. Han hevder å være symbolets opphavsmann.
- Jeg foreslår den følgende sekvensen med tegn for å markere morsomheter: :-)» skrev Fahlmann på universitetets elektroniske oppslagstavle klokka 11.44 lokal tid 19. september 1982.
Og så fulgte bruksanvisningen: «Les det sidelengs».
Nå er det bare å få smiley inn på det permanente tastaturet og ikke som ekstra symbol. Da blir verden og været bedre.
:-)

Tuesday, September 18

Aafk klarer seg????????

For noen dager siden tippet jeg at Aafk skulle ende på 7. plass i Eliteserien. Etter gårsdagens kamp mot Strømsgodset, skulle man underveis ikke tro at det var mulig. Det herlige skuddet fra Jeffrey Aubynn helt på slutten av tilleggsminuttene (og etter to stolpeskudd fra Strømsgodset som burde gitt uttelling) kan det vise seg at miraklenes tid ikke er over likevel.

I dag ligger de på 9. plass, men med samme poeng som nummer 8. Vif og 7. Til. Jeg burde kanskje utvide mine egenskaper som spåkone etter prinsesse M´s metoder.
Resterende kamper:
borte mot Viking 22.9 kl 1900 - uavgjort
hjemme mot Tromsø 30.9 kl 1800 - seier
borte mot Stabekk 7.10 kl 1800 - uavgjort
hjemme mot Brann 21.10 kl 1800 - uavgjort
borte mot Vålerenga 28.10 kl 1800 - seier
hjemme mot Rosenborg 3.11 kl 1800 - seier
Dette gir 12 poeng og de havner som nevnt på 39 poeng og 7. plass

Trykk på Aubynns navn og se scoringen på TV2s sportsider.

Thursday, September 13

Kommer det musikk ut av hånden min

For noen år siden deltok jeg på et seminar hvor en Indisk professor stilte et spørsmål til forsamlingen: "Kommer det musikk ut av hånden min?" Vi så i første omgang bare undrende på han, men hele ideen bak spørsmålet var å fokusere på vår evne til å oppfatte eller være bevisst på noe / Empati. Vår evne til å tolke det som skjer i og rundt oss, men som ikke kan sees, luktes, føles eller høres før vi skaffer oss et verktøy som oversetter de elektroniske signalene eller stråler vi omgis av hele tiden. Blant annet mellom mennesker som møtes.

Illustrasjonen over er hentet fra Wikipedia, og ligner kanskje på illustrasjoner av vår stjernehimmel. Vakkert og skremmende, men med mange muligheter. Det er et grafisk uttrykk for Internett. Over Internett opererer blant annet over 71 millioner blogger.

For å lage og velikeholde en Blog som denne trenger man ikke bekymre seg over de store spørsmål. Noe kan man rett og slett bare akseptere og overlate til andre. Transistoren ble en oversetter /tolker av de signalene som ga oss musikken ut av hånden. Internett og våre datamaskiner eller mobiltelefonene hjelper oss med det samme.

Til i dag har jeg hatt redaktøransvar for tre Blogger. Denne, min kunstblog og Bloggen til Foreningen for Hjerte Lunge Transplanterte FHLT.
Denne siste etablerte jeg for to år siden, og har drevet den som min egen til tross for at den egentlig burde vært et viktig verktøy for foreningens Styre. FHLT har Landsmøte på Hamar denne helgen, og velger et ungt og fint nytt ledelsesteam. Den kompetansen som er nødvendig for å drive bloggen videre finnes der, og da er det bare for meg å overlate stafettpinnen vedrørende den bloggen til noen andre. Jeg vil noen ganger fortsette å dekke tema som angår meg både innenfor Hjerte og Nyre transplantasjoner her, men overlate til foreningens tillitsvalgte å drifte sin egen blog. Jeg er sikker på at de vil både fornye og utvikle bloggen til beste for medlemmene.

Wednesday, September 12

Når musen er borte hersker katten på bordet

I de siste ukene uken har bloggen stort sett dreiet seg om mat - middagsmat. Slik er det hvert år når vi flytter hjem fra hytta og grillen ikke lenger er tilgjengelig. Dessuten er det jo også noe som kalles sesongmat, og nå er det høst.

Dagens middag ble til ved en innskytelse. Fiskesuppe sto på menyen, men hos Meny hadde de flott bog fra årets lam. Da klarte ikke den hjemmeværende å forhindre at middagen i dag ble Får i Kål.
Herlig!

Det beste av alt er vel at kjelen er fortsatt så full at det også blir oppvarmet FåriKål på søndag etter at Tullen er kommet hjem fra Wales.

Tuesday, September 11

Fremmøteprosent på 56,2

Valget i går viste at fremmøtet ble 56.2%. Det betyr at nesten halvparten av Norges innbyggere med stemmerett ikke benyttet seg av sin borgerplikt. Vi vil nok i tiden fremover få mange oversikter og analyser om dette, men de som har gitt uttrykk for sitt politiske valg har også vist at det sosialistiske ekperiment (kalt rød-grønt) denne gangen ikke ville gitt flertall på Stortinget.

Selv om Arbeiderpartiet er størst, og går frem i Oslo med 4,6% er dette (som RuneG sier) en triumph til ingen nytte. Ap fikk 17455 flere stemmer, mens SV fikk 20627 ferre stemmer (-10,4%). På borgerlig side brisker sauebonden Sponheim seg med krav etter over 12 og et halv tusen flere stemmer i Oslo. Problemet er imidlertid at hans "alter ego" Olaf Thommessen er valg inn i Oslos bystyre. Her har han nå fått alle muligheter til å gi Venstrelederen et takk for sist (det har vel vært mange) og klart støtte byrådet til Erling Lae. Jeg er overbevist om at Oslo-politikerne vi handle til beste for Oslos borgere, og ikke drive vestlandsk hestehandel.

Monday, September 10

Middag for en er også viktig mat

Folk som lever alene (singel in the city) snakker mange ganger om at det er viktig å lage seg ordentlig middag hver dag. Selv om det er hyggelig å spise sammen med andre, og det mange ganger ikke er så lett å gjøre innkjøp til bare en, er jeg denne uken tvunget til nettopp det.

Tullen har måttet dra til Wales, fordi Trine venter sitt andre barn. Denne gangen snakker de om en gutt, men det hjelper visstnok ikke hva angår varigheten på svangerskapet.
Helene (som forøvrig hadde sin første Skoledag på barnetrinnet i dag) måtte bli født allerede etter 25 uker, og denne gangen er det bare snakk om en eller to uker mer. Trines kropp tåler vel ikke lange (normale) svangerskap, så beslutning om fødsel tas muligens i morgen. Nephrologene avgjør om hennes poly-cystenyrer tåler mer, og om barnet er nok utviklet til å tåle å bli født.

Tilbake til middag. Bildet over viser min kokte torsk, med gulrøtter og poteter, som nettopp er inntatt med et lite glass rødvin fra Puglia, Italia.
Bilde nedenfor viser mine nystekte fiskekaker (torsk og sei) med finsnittet purreløk. De får bli middag senere i uken. I tillegg har jeg lagt salt fårekjøtt i vann slik at nok en middag (potetball?) er forberedt mens vi venter på valgresultatet. Det blir en lang natt.

Tuesday, September 4

AaFK havner på 7. plass i Tippeligaen

Slik ser Eliteserie-tabellen ut når fotballsesongen er slutt i 2007. Det er i hvert fall resultatet om mine forslag til resultater går inn slik Sunnmørsposten ber oss tippe i en kalkulator når det gjenstår 7 runder av serien.
Er det med hjertet eller hjernen resultatene er foreslått? Kompetent er jeg i hvert fall ikke, og heller ikke spiller jeg på noe annet enn blind Vikinglotto. Den 3. november får vi se om jeg har evner jeg ikke var klar over.
At Lyn klarer seg i kvalifiseringskampene mot Molde er jo også noe å håpe på.