Friday, December 30

Romjulen 2005


Bytteuken over
Originally uploaded by ArneA.

Man skulle være 4 år i romjul, heter det i sangen. Det er nok for en tid tilbake.
Nåtidens Romjul er mer BYTTE tiden fremfor noe annet. Gaver som ikke passet eller falt i smak, bøker som allerede var lest eller andre påskudd til å få tak i det man egentlig "ønsket" seg til jul, er hyppig fraktet ned til shoppingsentra for så å bære andre ting hjem fra butikkene. Kanskje ble det hele bare en tilgodelapp. I år byttet vi bare to julegaver; en bok og et belte.
I denne tiden kan man også kjøpe juleantrekkene for halv pris. Etter kundebesøkene på Aker Brygge burde de vel ha halvert rabatten ytterligere med 50%. Bildet viser det nye centeret med masse glitter og lys, men med svært få kunder. Aker Brygge er vel mest populært om sommeren.
I dag har vi også spist lang lunsj med Rikke på Restaurant Magma. Delig mat og hyggelig selskap. Vi går hjem og hun skifter for å begynne på jobb. Slik er generasjonskløften også på denne måten synliggjort.
I morgen er det Nyttårsaften. Takk for det gamle år til alle kjente, familie, venner, bekjente og nettsurfere. Vi sees i det nye år.

Sunday, December 25

1. juledag 2005


Midtveien øst
Originally uploaded by ArneA.

Det er nesten rart å ikke ha en blogpost for denne dagen etter kontinuerlig å ha postet innlegg under hele advent.
Det blir derfor bare et bilde fra Kolonihaven på Solvang med utsyn utover Oslo mot Bunnefjorden. Bildet tok vi i dag klokken 1430 mens solen var i ferd med å gå ned over Askerlandet. 4 grader i luften og strålende vær.
Nå er det klart for Juletorsken som vi alltid spiser på første juledag.
Flere Solvangbilder kan sees ved å klikke på bildet,

Saturday, December 24

Arnes Julekalender: 24. desember 2005


Juleevangeliet
Originally uploaded by ArneA.

Så er dagen her. Er det noe mer å si? Den som først i dag har oppdaget min julekalender, kan bla seg tilbake og lese om julen i de tusen hjem slik den er beskrevet dag for dag.
Noen vil sikkert kunne hevde at selve julen og det den i vår kristne tradisjon egentlig handler om, ikke er dekket så veldig mye. Det er jo riktig, og for en areligiøs person spiller det heller ingen rolle. Jeg har imidlertid funnet frem en bibel som står i bokhyllen her hjemme, og fotografert de sidene som dette “egentlig handler om”. Bare for å fortelle at jeg vet om det.
Nå er alle forberedelsene utført. Vi har gjort det som Alf Prøysen skriver om. Mangler det noe, får det vente til neste gang adventstiden kommer. De tre vise menn er på vei, og i galleri Kaare Brntsens julekalender finner vi på julaften en Kamel fra Tang dynastiet i Kina mellom 618 og 906 etter det dagen handler om.
Om noen timer er kålrabistappen ferdig, pinnekjøttet (som ble dampet i går for å ha duften i huset hele dagen) skal legges inn i stekeovnen for en kort oppvarming, bordet er dekket, lampegaven på plass, desserten med mandelen klargjort, gavene plassert under juletreet og julesangene fra guttestruper klinger i huset. Fra Uranienborg kirke hamrer klokkene og ringer julen inn.

Til alle dere som har fulgt meg i 24 dager, nå er det helg – GOD JUL.

Friday, December 23

Arnes Julekalender: 23. desember 2005


Lillejulaftens koldtbord
Originally uploaded by ArneA.

Dagen før Dagen. Lille julaften er det jul i huset. I løpet av dagen blir de siste innkjøp gjort ferdig. Vi har støvsugd teppene, vasket gulvene, hugget ved, lagt i peisene, og redd sengene med nyvasket sengetøy. Juletreet pyntet og kroppene er nybadet. Julefreden er her.
Dette er dagen hvor vi tradisjonelt alle sammen samles til måltid på kjøkkenet. På bordet er det sursild, sennepsild, tomatsild kryddersild og ansjos. Hardkokte egg og rugbrød. Røkelaksen og eggerøren er lagt på fat, løyrom og gravlaks med sennepsaus, rødløk og rømme på plass. Spekematen, sylten og ribberullen med lefse og flatbrød bare venter på at kniven stikkes i fenalåret. Den gode osten er romtemperert, Julølet er i glassene og akevitten klar. Er det noe som mangler? Vi bare venter på duften av det dampende pinnekjøttet. – DET ER JUL !
I år er vi alene denne kvelden. I fjor hadde vi besøk av Brit, Rikke og Tor som det går frem av bildet. Maten er den samme og vi hygger oss. Vi spiser lenge i kveld. I morgen er det julkvelden.
Lille julaften er også kalt kvelden før Kvelden. I mange år var det TV kvelden med stor T. Allle så liksom på TV denne kvelden, og programmet var stort sett det samme år etter år. I tilfelle det er ønskelig finner dere NRK´s programopplegg her:

  • NRK Lille julaften

  • For nest siste gang viser KB kalenderen en ølbolle fra Telemark av Thomas Blix datret 1714.

    Thursday, December 22

    Arnes Julekalender: 22. desember 2005


    Julegodteri
    Originally uploaded by ArneA.

    Noen tradisjoner deler vi med mange. Å spise rakfisk, lutefisk, torsk, ribbe, kalkun, medisterkaker og pinnekjøtt gjør de fleste for tiden. Det er, som bordbønnen, blitt en del av vår kultur, og mange går til kirke bare en gang i året (på julaften) fordi det er tradisjon og kultur, og ikke fordi de tilhører det kristne miljø.
    En tradisjon som jeg tror er litt spesiell har jeg med meg fra mitt barndomshjem. Der var det mest mor som sto for innkjøpene, og ikke minst matlaging og oppvask, men en vane eller uvane har jeg tatt med meg fra min far. Han kjøpte godterier til jul. Vi hadde en spesiell tinnbolle med lokk som hver lillejulaften ble fylt med godterier. Ikke bare til han selv, men også til oss ungene. Dengang var volumet ikke så veldig stort, men hyggelig og kanskje mest fordi det var pappa som gjorde det. Denne skikken har jeg tatt med meg og vil sikkert være ett minne våre unger vil ta med seg.
    Etter hvert som våre døtre vokste opp ble det de som fikk lov å være med å kjøpe godteri. Ja, til slutt fikk de penger og fri tilgang til butikken. Far bare betalte, mens mor ristet på hodet. Da ble volumet uanstendig, men en gang i året slo vi ut armene og hadde det morsomt i godteri butikken. Jeg tror ikke det ville bli ordentlig jul for noen av disse jentene uten bollen ble fyllt med søte, sure, salte føtter, flasker, stenger etc, og i tillegg rekrutt karameller til husets frue.
    I kveld er også juletreet på plass med sine lys, kuler, glitter, norske flagg og Høyt i toppen den Blahanke stjerne. De gavene vi har (mange / noen små og noen / mange store?) er plassert ved treets fot. Tullen har avsluttet høstsemesteret på skolen og vi kan sette oss ned med en gløgg. Vi kjøper den ferdigblandet på butikken (husk rødvinen) men ønsker du selv å brygge en gløgg, finner du en oppskrift her:

  • Julegløgg
    KB har en barokk lysekrone i bronse

  • Wednesday, December 21

    Arnes Julekalender: 21. desember 2005


    Pinnekjøtt
    Originally uploaded by ArneA.

    I dag er det to viktige saker som skjer. For det første er det bare et halvt år til solen nok en gang snur og sender oss på nytt inn i mørketiden. Vi skal imidlertid først feire at det er årets korteste dag, og at det nå går mot lysere tider. I dag klokken 19.35 snur solen. Vi snakker om:

  • Vintersolverv
    For det andre er det dagen for å legge pinnekjøttet i vann. Det salte og tørre lammekjøttet må få seg en skikkelig utvanning slik at det kan nytes med full glede på julaften. Vi legger det i vann den 21. fordi vi damper det lillejulaften. Da julefreden begynner. Den 21. er også fra gammelt av da julen ble markert på våre breddegrader:
  • Jul / Yule
    Hvordan pinnekjøttet skal tilberedes er det sikkert ikke så mange som er uvitende om lenger. Det er på mange måter blitt mer og mer vanlig at vi bruker lam på julaften. Det viktigste er imidlertid å vanne det skikkelig ut. Jeg glemmer aldri det året (82?) da vi glemte det og fikk diverse ubehaglige overraskelser med tørsten.
    Noen bruker selvfølgelig ribbe av gris og andre kalkun, men pinnekjøttet er og blir julaften for meg. Det selges ca 3 millioner kilo pinnekjøtt til jul her i landet, så vi er i godt selskap. Mørkt øl og Gammel Opland hører også med til julaften middagen, selv om jeg hørte nettopp at en av våre tidligere finansministere hadde uttalt at Gammel Opland ikke fantes. Ingen akevitt blir gammel i Opland.
  • Pinnekjøtt
    KB viser detalj av et framskap fra Gudbrandsdalen på 1800 tallet.

  • Tuesday, December 20

    Arnes Julekalender: 20. desember 2005


    Kjempetorsk
    Originally uploaded by ArneA.

    I dag spiser vi siste torskemiddag før jul. Bildet viser blogredaktøren som løfter en skikkelig Borgundfjording under torskefisket i Ålesunds havnebasseng senvinteren 2004. Neste torskemiddag her i huset kommer 1. juledag.
    Det er tradisjon her hos oss. Motvekt mot det “skadelige” fårefettet i pinnekjøttet som selvfølgelig er julaften middag. En annen tradisjon er at pinnekjøtt spiser jeg ikke før jul. All annen julemat kan gjerne inntas flere ganger, men ikke pinnekjøttet. Det venter til Julaften. Da er advent over.
    Torsk er også julemat nummer en i Brasil. Norge eksporterer 25 millioner kilo klippfisk i året, som finner veien til mange middagsbord i Brasil. 40 kroner kiloen for den dårligste kvaliteten gjør imidlertid at mange ikke har råd til denne herlige maten de kaller Baccalao. På nyåret ønsker jeg meg mange middager med klippfisk.
    Det finnes mange varianter av juletorsk. Langs kysten er det vel like vanlig å fiske den selv som folk i innlandet drar ut i skogen for å hugge sitt eget juletre. Hos oss spiser vi juletorsken som vanlig avkokt torsk med gulrøtter, blomkål og poteter, dessuten smeltet smør og for noen, hollandaise. Etter de store forberedelsene til pinnekjøttet er det bra å kunne ha en vanlig middag dagen derpå. En god rødvin hører imidlertid selvfølgelig med, og en Montepulciano passer bra til torsk.
    KB bildet i dag er En liten pike med katt av Oda Krogh fra 1907

    Monday, December 19

    Arnes Julekalender: 19. desember 2005


    Nissemor og nissefar
    Originally uploaded by ArneA.

    Jul er for mange Familietid. I mange år feiret vi jul vekselvis mellom å besøke / få besøk av besteforeldre og søsken. Med de to familiegrenene henholdsvis i Ålesund og Oslo / Moss var vi sammen med den ene slekten det ene året og den andre neste. Ofte pakket vi bilen og reiste som gjester til besteforeldre. Slik har vel de fleste det. Tullen snakker ofte om sine barndoms jul på Jessheim, og selv minnes jeg godt julekveldene i Furmyra, selv om det kanskje mest er den lange bussturen til byen på natten.
    Etterhvert som barna ble større og “flere” ble det mer viktig å holde jul Hjemme. Våre barn sa et år klart fra at nå ville de ikke reise bort mer, de ville ha sin egen jul. De ville skape tradisjon fra sin egen barndom og ikke minst være sammen med venner i juledagene. Nå har Trine og Rikke dannet sine egne familier. De feirer da jul med oss og sine, og barndomshjemmet blir bare ett sted kan være. Det er ok. Generasjonene går videre.
    Hyggelig er det likevel at vi alle fire i dag (Trine er kommet til Norge for å kjøpe norsk julemat og delta på norsk julebord, og Rikke skal ikke på jobb som Hovmester på Magma før etter fem) skal besøke familiens Old Lady – Signe. Tullens mamma er 100 år om 3 måneder. Virkelig en høy alder. Et bilde av henne burde kanskje vært med i dag, men vi får heller ta vare på opplevelsen og blogge det 28. mars neste år.
    Vi har også tyvlånt en video av juletreet i Brighton som vi gjerne deler med andre. Tullen klaget jo over at videoen ikke kunne sees ved å trykke på bildet sist lørdag.

  • Juletreet i Brighton

  • KB I dag: Sam Francis “SFP 94-104 fra 1994 som viser at også store internasjonale kunstnere kan lage og selge kunst av akryll på papir.

    Sunday, December 18

    Arnes Julekalender: 4. søndag i advent


    Helene spiller
    Originally uploaded by ArneA.

    Det er ikke så ofte at pianoet vårt her hjemme benyttes lenger. Bare når Trine er på besøk hender det at lyden fra det nå litt ustemte klaveret lyder i huset. Helene er jo en storspiller, og har vært det siden hun klarte å sitte på pianokrakken.
    Tullen har dog et reportoar av juleparafraser (Fri fortolkning og bearbeidning av et stykke musik) som jeg ber henne fremføre hver jul. Først da er det riktig jul i huset syns jeg. Å få henne til å gjøre det, er imidlertid vanskeligere og vanskeligere. Noen gode råd? Kanskje er det svar på spørsmålet: “Hva ønsker du deg til jul”

    Ellers er det vanlige reportoaret av julesanger i Norge omtrent slik
    Deilig er den himmel blå
    Deilig er jorden
    Det kimer nå til julefest
    Det lyser i stille grender
    Du grønne, glitrende tre, goddag
    Et barn er født i Betlehem
    Glade jul, hellige jul
    Her kommer dine arme små
    Jeg er så glad hver julekveld
    Jeg synger julekvad
    Kimer i klokker
    Å jul med din glede
    Jeg gikk meg over sjø og land
    På låven sitter nissen
    Så går vi rundt om en enebærbusk

    Teksten til mange av de kjente julesangene finner du her

  • Julesanger

  • En gang kalte vi Helene for sukkerungen, så da passer det vel at dagens kunstkalender er et sukkerskrin av Tore A. Friis, Trondhjem laget i sølv og fra perioden 1756 – 1777.
    Vil noen se Helene på video fra i går, gå inn på Trines blog
  • Helene edderkopp
  • Saturday, December 17

    Arnes Julekalender: 17. desember 2005


    Trine-xmas370
    Originally uploaded by ArneA.

    Det var tilfeldighetene og nysnøen som fikk meg til å starte med denne julekalenderen. Dessuten ga kunstkalenderen fra Galleri Kaare Berntsen meg et puff ved at jeg ble (og er) nyskjerrig på hva som dukker opp luken. På samme måte håper jeg noen trofaste følgesvenner og lesere av min julekalender har hatt det.
    Julekalendere kan være så mangt. Fra barndommen hadde vi bare bilder bak lukene. Senere kom plastgjenstander og i våre barns tid var vel de fleste proppet med sjokolade. (sunn mat om morgenen). Noen lager pakker som henges opp i et tre, mens undomskoleklassen til Tullen samler inn penger til de jordskjelvrammede barna i Pakistan. Det er forresten blitt en trend ifølge radioen, at folk nå gir penger til nødstilte i steden for pakker til familie og venner. TULL syns jeg. Det kan man i så fall gjøre i tillegg eller på en annen tid av året!
    Ett forslag til julekalender, som jeg kom over her om dagen, er: Kalender for de voksne:
    Kjøp deg en god flaske rødvin. Sett frem 24 ulike glass og fyll rødvinen på en karafell. Når du kjenner at skuldrene kommer opp under ørene. Kos deg med et glass og legg beina på bordet. Lær deg å slapp av og nyt adventstiden. Kanskje verd et fosøk neste år.
    Trenger du tips til valg av viner, se her:

  • Franske viner


  • KB i den 17. luken er Midtsommer av Harald Solberg fra 1923

    Friday, December 16

    Arnes Julekalender: 16. desember 2005


    Julegaver
    Originally uploaded by ArneA.

    I dag er det en uke til (…… som julekvelden på kjærringa); Lillejulaften da alt liksom skal være ferdig. I denne helgen (den fjerde i advent) er det at handlestresset når sitt høyeste nivå. De fleste av butikkene er åpne så og si hele døgnet; Matbutikker og gavebutikker. De siste julegavene skal kjøpes og papir, bånd og til-og-fra lapper settes på. De som enda ikke har sendt avgårde pakker til venner og slekt med posten, får håpe noen kommer og plukker dem opp. Julekort og julebrev som er blitt mer vanlig med spredning av hjemmedata maskiner og Internett, skal gjøres ferdig og distribueres. At menn venter til julaften formiddag med de viktigste julegavene, er bare en myte.
    Skikken med å gi hverandre gaver var opprinnelig en nyttårsskikk, det var f.eks. vanlig at stormennene ga arbeidsfolkene gaver ved nyttår. Det var da gjerne snakk om litt ekstra lønn så de hadde litt mer å rutte med i det nye året. Det var også tradisjon å gi gaver til de fattigste. Til dem ga man gjerne julemat slik at også de skulle ha mulighet til å spise godt i julen.
    Jeg begynte mitt arbeidsliv året etter at tradisjonen med julegratiale ble borte i selskapet, men hvert år får jeg fortsatt en røkelaks fra DNV til jul. Om det skyldes at de mener vi har nok å rutte med, men ikke bruker dem på mat, skal ikke utdypes. Et hyggelig og forventet tilskudd er det åkkesom.
    Dette er dagen da kommentarfeltet kan benyttes til å ønske seg alt det man fortsatt ikke tror vil befinne seg under juletreet uten å si fra. Alle vet vel at Nissen er en fast leser av bloggen.
    For gavetips dersom du planlegger vintertur i fjellet:

  • Gaveforslag

  • KB ble en oppfølging av blomstene fra i går ettersom Marc Quinns bilde Italian Landscape fra 2000 viser en blomsterprakt som “If this is Paradise, it seems to have been genetically modified”

    Thursday, December 15

    Arnes Julekalender: 15. desember 2005


    Amaryllis
    Originally uploaded by ArneA.

    Farver hører julen til, og det syns gjennom de blomstene vi dekorerer hjemmene med. Amaryllis planten (på bildet) fikk vi av Turid i midten av November da de røde blomstene på novemberkaktusen sto i full skrud. De vakre, store, røde klokkene håper vi nå vil vare hele resten av advent. Da vil det komme flere blomster.
    Jeg oppfatter julen som rød / grønn ( ingen regjeringstanker please), men i de siste årene har vi sett mer og mer at rene klare farver blir benyttet i utstillingsvindu og moteblad. Gull til jul og sølv til nyttår. Kanskje vi derfor skal minne om de kirkelige regler for farvebruk.
    Kirkeåret er inndelt i forskjellige farger. Den eldste fargen er hvit. På 1100-tallet kom det bestemte forskrifter om farger som skulle veksle med kirkeårstidene.HVITT- er gledens, lysets og renhetens farge. Den brukes i juletiden (med unntak av 2. dag) Hvitt brukes 1. juledag, nyttårsaften og nyttårsdag.RØDT - er Åndens og martyriets farge, som står for ild og for blod. I det mer tradisjonelle fargespråk kalles rødt også kjærlighetens farge. Rødt brukes også på 2. juledag,FIOLETT - er botens farge. Den fremholder kristenlivets dobbelthet: Et liv i anger og tro. Den er nå hos oss også blitt sorgens farge i kirkens år. Vi møter den "forberedelsestidene", advent og faste.
    Viktige juleblomster hjemme hos oss er selvfølgelig røde tulipaner, julegleder og julestjerner, men det finnes en rekke arter som gjør stuene varme og koselige i julen.

  • Juleblomster

  • KB viser Hakkespetten av Theodor Kittelsen fra 1912. Bildet er også kalt Skogsvei og er bygget opp slik bildet jeg laget i 2004 og kalte En tur på stien. Damen er imidlertid byttet ut med en Hakkespett.

    Wednesday, December 14

    Arnes Julekalender: 14. desember 2005


    Rakørret fra Valdres
    Originally uploaded by ArneA.

    I noen adventsdager har vi på nettet kunnet bevege oss i den norske fjellheimen (selv om noen har hatt problemer med å se den morsomme skivideoen fordi de fortsatt bruker Windows).
    På mandag spurte jeg om det var noen som hadde lyst på Rakørret. Vi kan i så fall anbefale en tur til Åse i fiskedisken hos Centra, Colosseum. Hun ordnet det på meget kort varsel slik at vi nok en gang hadde Rakfisk til middag.
    Bildet viser fileter av en Rakørret fra Valdres som sammen med rødløk, rødbeter, rømme, poteter, lefse, øl og aquavit ble et herlig førjuls måltid sist fredag.
    Vi nordmenn er rare. Helt frivillig, og med stor entusiasme, jafser vi i oss fisk som har ligget og ”råtnet” i lake i mange måneder. Dessuten er tilbehøret langt ifra eksklusivt: poteter og lefse. Men vi nordmenn elsker rakfisk. Rakfisk er blitt kultur.
    Tullen er blitt helt hekta på lefse og rakørret, og det kompenserer jo for den hissige allergien mot skalldyr. Det er enda mange dager til selve julen starter, så både Lutefisk og Rakørret kommer vel flere ganger på menyen hjemme før pinnekjøttet skal vannes ut og dampes. En tur på byen for å spise førjulsmiddag hører også med.
    Det er vel svært få som vil si at rakfisk lukter godt, men for stadig flere lukter rakfisk jul. Det er avfallsstoffene fra de forskjellige bakteriestammene som gir fisken aroma og smak. Lukten vitner om god modning, slik som lukten av ridderost. Og rakfisken er langt fra råtten. Raking av fisk er en godt kontrollert prosess.
    Her kan du få vite mer om den omdiskuterte delikatessen

  • Rakørret

  • Og skulle du ønske noe spesielt å drikke ølet fra, finner du et Hankastaup fra Vestlandet fra 1800 tallet i KB kalenderen

    Tuesday, December 13

    Arnes Julekalender: 13. desember 2005


    Borgundfjorden mars 2004
    Originally uploaded by ArneA.

    I dag er det dagen da alle foreldre med barn i barnehager og småskoler kommer for sent på jobben. I tillegg må de stå ekstra tidlig opp for å trøste barnet som ikke ble valgt til årets lysprinsesse, og motivere henne til likevel å gå hjemmefra for å rekke opptoget og sangen. Det er med andre ord

  • Luciadagen
  • . Til og med på treningsstudioet mitt, Elixia, servers gløgg og stekt bolledeig med safran. Kjenner du ikke oppskriften er den her:
  • Lussekatter

  • Luciadagen er mest boller, men etterson det egentlig er en lysfestival, har jeg i dag valgt et vakkert bilde fra Borgundfjorden under torskefisket i 2004 da Gamlegjengen opplevet dette eventyret på nært hold. Lyset som ligger over Sunmørsalpene kan jo også være et stikkord til ungdommelig snølek i fjellheimen.
  • Skivideo

  • I KB kalenderen på Lucidagen finner vi Edvard Munchs Elskende kvinne fra 1896, eller Madonna som det vel mest er kjent som.
    Om noen som leser dette vet hvor de stjålne maleriene fra Munchmuseet befinner seg, er det bare å melde fra.

    Monday, December 12

    Arnes Julekalender: 12. desember 2005


    Angst
    Originally uploaded by ArneA.

    Etter noen dager med alvor som bærende tema i julekalenderen, begynner vi den nye uken i en mer hyggelig ånd.
    Egentlig burde jeg i dagens julekalender hatt et bilde av Anton, den yngste av gutta i gamlegjengen. Anton har bursdag i dag og herved: GRATULERER!
    Nå er det imidlertid slik at en annen stor mann, maleren Edward Munch også er født den 12.12., dog 84 år tidligere. Siden jeg i min globale blog brukte min imitasjon av Munch-bildet “Dagen derpå” for å annonsere julekalenderen, velger jeg derfor her en annen imitasjon av et kjent Munchbilde som jeg laget da jeg deltok på kurs i Oslo Malerklubb våren 2004. Egentlig er de begge meget bra arbeider som jeg har malt med akryl på papir.
    I julekalenderen har jeg hittil forsøkt å gi leserne (spesielt tenker jeg på David) muligheten til å lære litt om Norge og våre juleskikker. En introduksjon til det norske fjellfisket som min svigerfar Fredrik elsket over alt på jord, er således en invitasjon til å lære om fjellivet, fjellfisket og ikke minst turer i urørt natur. Jeg vet jo at en av Davids drømmer er å besøke Tverrgastein, filosofen Arne Næss´ hytte oppe i Hallingskarvets fjellside. Ta en titt på linken

  • Fjellturer og Ørretfiske
  • og la mulighetene på siden lede deg videre i den norske fjellheimen
    Er det noen som får lyst på rakørret nå?
    I julekalenderen fra galleri Kaare Berntsen finner vi følgende bak luke 12: Drikkekanne fra Gudbrandsdalen og øl-ender fra Trøndelag.

    Sunday, December 11

    Arnes Julekalender: 3. søndag i advent


    Dr Svein Simonsen
    Originally uploaded by ArneA.

    Advent betyr jo ventetid, og én person mer enn andre vet nok hva ventetid er. Dr. Svein Simonsen på Rikshospitalets hjertemedisinske seksjon har i over 22 år gitt mange hundre mennesker og deres familer beskjed om en ventetid. Ventetiden på et passende organ etter at beslutning om transplantasjon er tatt.
    Selv glemmer jeg aldri hvor glad jeg ble av telefonen en dag i februar 1997 da Svein ringte og fortalte om beslutningen fra hjertemøtet; at jeg skulle få muligheten til å leve videre dersom de fant organer som passet. Nå var det bare å vente. For meg varte den i 12 måneder.
    Denne advent er en annen ventetid for Svein. Han star på terskelen til sin velfortjente pensjon. Akkurat i dag er han 839 måneder gammel, ikke et riktig jubileum enda, men GRATULERER med dagen som kommer etter litt mer ventetid. Vi kommer til å savne deg, og takk for ditt bidrag til at jeg LEVER.
    Svein har sammen med en annen meget viktig person for at jeg i dag kan redigere denne bloggen; Professor Odd R. Geiran (“vi har invistert så mye i Arne at vi kan ikke la han dø”) skrevet en artikkel i Tidsskrift for Den norske Lægeforening om

  • Transplantasjoner

  • KB i dag: En skåret trøys (bolle) fra 1700 tallet

    Saturday, December 10

    Arnes Julekalender: 10. desember 2005


    Mohamed El Baradei
    Originally uploaded by ArneA.

    Tullen kommenterte i går at det hadde vært en del sykdom og krig i julekalenderen. Erik Bye sa vel en gang at man måtte berøre alvorlige tema for å kunne glede seg over Livet.
    I dag skal jeg derfor skrive om fred, eller i hvert fall Fredsprisen.
    Som oppfølging til gårsdagens roman, vil jeg samtidig minnes den første kvinne som fikk prisen i 1905, bl.a etter å ha skrevet boken Die Waffen nieder (Ned med våpenene),

  • Bertha von Suttner

    In October 2005, Dr. M.El Baradei and the IAEA were jointly awarded the Nobel Peace Prize for efforts "to prevent nuclear energy from being used for military purposes and to ensure that nuclear energy for peaceful purposes is used in the safest possible way."
    Prisens overrekkes i dag i Oslo Rådhus.

    10. desember er også kalt menneskerettighets-dagen.
    The date was chosen to honour the United Nations General Assembly's adoption and proclamation, on 10 December 1948, of the Universal Declaration of Human Rights, the first global enunciation of human rights.

    Artiklene i deklarasjonen kan leses her:
  • FN Deklarasjonen
    For å lære mer om opphavet til denne deklarasjon, ta tiden tilbake til Frankrike på slutten av 1700 tallet og lær mer om
  • Den franske revolusjon
    I KB kalenderen fant vi i dag et fat fra H.N. Bruuns Fajansefabrukk i Drammen 1760 - 1780

  • Friday, December 9

    Arnes Julekalender: 9. desember 2005


    Flyktningene av Arne Ekeland
    Originally uploaded by ArneA.

    Dalton Trumbo ble født den niende desember i 1905. Den amerikanske forfatteren utga bare dager før den andre verdenskrigen begynte, romanen “Johnny Got His Gun”. Jeg kjøpte og leste den midt i min politiske oppvåkning da den for første gang kom på norsk i 1972. Mange ganger har jeg forsøkt å få min kone og barn til å lese boken – uten hell.
    Kanskje vil en ny oppfordring i årets julekalender til slutt gi resultat. Boken er fullt på høyde med De nakne og de døde og Klokkene ringer for deg, og fortjener å bli lest av alle de som forferdes av den blinde volden som vi daglig opplever gjennom media fra steder der sivilisasjonens røtter kan spores. En meningsløs krig mot Livets rikdom.
    Se mer om konsekvensene av krig, enten tidligere eller pågående, og gjør dine egne tanker ved å lese denne linken

  • Er krig også matematikk

  • For å lære mer om forfatteren Dalton Trumbo


  • Dagens bilde er av min favoritt kunstner Arne Ekeland, mens kalenderen fra galleri KB viser Fugl på sten av Nikolai Astrup. To ytterpunkter kan man trygt si.

    Thursday, December 8

    Arnes Julekalender: 8. desember 2005


    Verandanissen
    Originally uploaded by ArneA.

    På loven (eller som på bildet fra verandaen) sitter nissen med sin julegrøt…., heter det i sangen, og siden jeg dekket nissetradisjonen i går, kan jo denne dagen benyttes til å gi dere oppskrift på

  • Julegrøt

  • Jeg er mer glad i risengryngrøt, og det er vel den julegrøten mange av oss tenker på enten vi har laget den på skolen, spist den sammen med venner lillejulaften, fått den til lunsj på julaften i militæret eller bare sett på den som innslag i reklame på TV. Mange har også hevdet at grøten bare var “matauke” for å døyve sulten den gang man ikke hadde for mye av pinnekjøtt, ribbe, torsk og annen julemat. Grøt var billig mat, og man skulle ikke gå sulten til sengs i julehøytiden!
    Julekalenderen fra galleri KB viser i dag Et snekkerverksted fra 1881 av Gustav Wentzel. Et malerisk mesterstykke.

    Wednesday, December 7

    Arnes Julekalender: 7. desember 2005


    Toyota Prius
    Originally uploaded by ArneA.

    Da RAV4 ble introdusert i 1996, revolusjonerte den SUV markedet. Min 2005 modell er vel den siste i den rekken da Toyota vil introdusere en tredje generasjon RAV4/SUV i 2006. Samtidig pågår en heftig diskusjon om SUV er aksepterte kjøretøy i bytrafikken med høyt drivstofforbruk og miljøutfordringer.
    Vår RAV4 er for tiden inne til reparasjon da en mobilchattende kvinne ikke var nok oppmerksom i køen og dunket borti meg bakfra med det resultat at bakluken/døren må skiftes. Vi kjører derfor for tiden rundt i en mer miljøvennlig hybridbil; Toyota Prius.
    På kjøretøyet skal godtfolk kjennes heter det vist nok, og i disse juletider kommer tankene derfor raskt frem til julenissens transportmiddel.
    Ingen flygende reinsdyr er kjent for biologene. Det anslås imidlertid at det finnes 300.000 levende organismer som ikke er klassifisert. Selv om de fleste er insekter, kan man ikke utelukke eksistensen av et flygende reinsdyr.
    Julenissen har 31 timer på seg til å gjøre unna samtlige leveranser, takket være jordas rotasjon og vår inndeling i tidssoner, dersom han reiser fra øst mot vest. Han må da foreta 836,32 besøk i sekundet. Dette innebærer at ved hvert kristne hjem, har han 1,2 tusendels sekund på seg til å parkere sleden, hoppe ned gjennom pipen, fylle sokker eller juletreføtter med gaver, spise utlagte godterier, klatre opp pipen, sette seg i sleden og kjøre til neste hus. Dersom vi antar at husene er jevnt fordelt over hele ruten, med en innbyrdes avstand på 1,26 kilometer, vil den totale distansen bli 11,76 millioner mil. Gjennomsnittshastigheten til ekvipasjen må derfor være i overkant av 3,79 millioner km/t, eller 3200 ganger raskere enn lyden i luft. Til sammenligning kjører den raskeste farkosten fremstilt av mennesker, romsonden Ulysses, med en fart på 160 000 km/t. Et gjennomsnitts reinsdyr løper mellom 20 og 30 km/t. Ergo, det blir ingen pakker fra julenissen i år!

    Kanskje det er godt at den norske nissen er en fjøsnisse
    Bare spør Tullen. Hun vet at nissen på Jessheim kom ut av skogen og klatret over gjerdet før han banket på og spurte om hun og Kittan hadde vært snille barn.
    Det var egentlig i går at jeg skulle skrevet om nissen, på Nilsemesse, men les selv om den dagen her:

  • Nissen i julen
    Og fra KB kalenderen: Harriet Backers "Solitude" 1878 - 80

  • Tuesday, December 6

    Arnes Julekalender: 6. desember 2005


    Juletreet på Ullevål
    Originally uploaded by ArneA.

    I går glemte jeg å nevne at det var 214 år siden Wolfgang Amadeus Mozart døde.
    Vi transplanterte LEVER, men de fleste av oss med diverse plager og lidelser på grunn av immunsuppresjonen.
    I høst har jeg måttet gjennomføre undersøkelser og behandling for de små hudkreft plagene, utført gastroskopi og konstatert refluksøsofagitt grad C med veldig positiv resultat gjennom behandling ved bruk av Somac, og nå flere undersøkelser av øyne. Litt grå stær og hevelser i slimhinnene som øyedråper forhåpentligvis kan lindre. Alternativ; operasjon i 2006 som jeg ikke tenker på nå før jul.
    På Ullevål sykehus hvor øyekontrollen gjennomføres er julegranen tent ved hovedinngangen. Vakkert skue klokken åtte om morgenen. Tradisjonen med juletre og alt rundt det kan leses her.

  • Juletre tradisjonen

  • Dagens luke fra kunskalenderen, et forgylt beger av Jens Christensen Seested ca 1680-1718, passer godt sammen med telefonen fra Per Cato og Vigdis som ferierer i god varme på Kanariøyene akkurat nå. Dette viser at vi er flere som lever godt.

    Monday, December 5

    Arnes Julekalender: 5. desember 2005


    Glassmagasinet
    Originally uploaded by ArneA.

    Med tre uker igjen til julaften intensiveres gavekjøpene. Media snakker om omsetningsrekord i år også, og søndagsåpne butikker aksepteres nå av fagforeningene.

    I Norway Designs har vi som mange andre besøkt Glass-slottet, og køen foran de overopphetede kassene på Tanum i Paleet er lang og saktegående. Ett av de mest besøkte shoppingcentra i Oslo før jul er Glassmagasinet på Stortorvet selv om det ikke har bokhandel. Derimot har de Costa Boda avdelingen som oppviser glasskunst med de mest fantastiske former og farver.

    Dagens kunstkalender viser detalj av en rosemalt kiste og Vestlandsåkle som langt på vei ligner det vi fikk tak i under turen vår til Nordfjord i 1977

  • Nordfjord (engelsk tekst)

  • Sunday, December 4

    Arnes Julekalender: 2. søndag i advent


    Kakelinne
    Originally uploaded by ArneA.

    Egentlig burde vel bildet i dag være hentet fra KB kalenderen for dag 4, der Ludvig Karstens "Misse ved ovnen II" fra 1915 dukket opp. Dette bildet på 121x134 var utstilt på KB´s høstutstilling i 2004 med en prislapp på 7,8 mnok. Et kraftfullt og koloristisk bilde i ypperste klasse.

    Likevel har jeg valgt å visualisere Kakelinna på dagens foto. Kakelinna betyr mildvær som ofte forekommer i Norge mens julebaksten foregår. Statistisk viser det seg at vi har ca. 7 (ikke årvis) mildværsperioder med søle og slaps frem mot jul, og derav tradisjonen at man skulle ha 7 slag julekaker i heimen.

  • 7 slag julekaker
    I moderne tid blir disse kakene kalt inn og ut kaker.

  • Saturday, December 3

    Arnes Julekalender: 3. desember 2005


    Lutefisk
    Originally uploaded by ArneA.

    Lutefisk !
    Mer er det vel ikke nødvendig å si. Lutefisk elskere elsket.
    På hvilken måte?
    1. legg lutefisken en time i langpannen med grovsalt over
    2. tøm ut vannet som har rent av fisken
    3. dekk langpannen med folie og sett fisken uten mer salt i stekeovnen i 40 minutter
    4. gjør ferdig tilbehøret (stek baconbiter og brun smør, kok poteter og ertestuing. Finn frem pepper, sennep og riv rødost)
    5. Sjenk Gammel Oppland og Frydenlund Bayer i glassene.
    6. Tenn lysene og fyr i peisen

    Middagen er servert!

    Fra KB julekalenderen fant vi i dag et fransk taffelur fra 1700 tallet

    Friday, December 2

    Arnes Julekalender: 2. desember 2005


    Krystall fra Gjøvik Glassverk
    Originally uploaded by ArneA.

    Historien om Gjøvik Glassverk er jeg ikke kompetent til å gjengi, men se nærmere på vedlagte link og bli kjent med denne unike bedriften i norsk glassindustri.

  • Gjøvik Glassverk

  • Ildsjelen bak GG er gallerieier Ole Steen som i førjulstiden avholder sine hyggelige sammenkomster med inviterte gjester til galleriet i Cort Adelersgate 2. Vi har deltatt flere ganger; så også i år.
    I tillegg til vakre bilder på veggene, skulpturer og porselensfat, benyttes samværet til å høre om Gjøvik Glassverk og dets produkter. Krystallnissene er en del av dette sortiment og overgår mange ganger de blanke glassnissene fra Hadeland.

    I luke 2 fra KB kalenderen kom blidet: "Nøkken som fisker" av Theodor Kittelsen 1912 frem.

    Thursday, December 1

    Arnes Julekalender : 1. desember 2005


    Jørgen Moesgate i desember
    Originally uploaded by ArneA.

    Så er desember måned kommet. I natt kom også sneen tilbake. RAVen og de andre bilene i gaten utenfor har fått hette på seg. Brøytebilene er ennå ikke ute og det er stille mens morgenlyset sakte kommer dagen i møte. 24 dager til årets middag med pinnekjøtt og alt det der.

    I julekalenderen fra Galleri Kåre Berntsen har jeg åpnet den første luken, og der finner jeg et bilde av Arne Ekeland: Fire mennesker rundt et bord fra 1934.

    Dagen kan begynne.

    Sunday, November 20

    Julebord med noko attåt - Hardangervidda


    Veien tilbake.jpg
    Originally uploaded by ArneA.

    I tilknytning til julebordet vi hadde på dr. Holms Hotel på Geilo helgen 18. - 20. november 2005, tok vi oss en tur opp på Hardangervidda (se bilder) via riksvei 7 som går mellom Oslo og Bergen. Høyeste punkt er 1250 moh og strekningen er ofte stengt om vinteren på grunn av dårlig vær, eller trafikken må foregå som kollonnekjøring. På denne turen hadde vi fint vær selv om det vekslet mellom strålende sol, snøføyk og tendenser til dårlig vær i vest. Som kjent kommer uværet fort i høyfjellet.

  • Hardangervidda

  • Men vi hadde også tradisjonelt julebord (som kan anbefales) og jeg klarte å innta:
    Røkt laks, Grønnskjell, Rakfisk, Hummer og Lutefisk med det som hører til.
    Sylte, Lammerull, Juleskinke, Fenalår og Pinnekjøtt, Ribbe, Medisterpølser og alt som hører der til.
    Selvfølgelig juleøl og Gammel Oppland, samt Multekrem og Kromkake til dessert, og Bløtkake til kaffen.
    Da blir også en så stor gubbe som meg Mett med stor M. Bildene begrenser seg derfor bare til Bilturen på Riksvei 7.

    Sunday, November 13

    Lutefiskparty


    Lutefiskparty
    Originally uploaded by ArneA.

    For flere år siden mente jeg at Lutefisk bare kunne spises ute. I mange år var høstens store firmafest knyttet til det å gå ut for å spise lutefisk med kolleger. Så ble det party med venner og Venners venner før vi tok mot til oss å lage lutefisk hjemme til to.

    I år har vi for første gang holdt lutefisk party for 6 personer hjemme i spisestuen.
    4kg lutefisk, mandelpoteter, ertestuing, sennep, baconfett med selvfølgelig juleøl, bayer og pils sammen med Linje og Gammel Oppland. HERLIG.

    Yoghurt surprise med Solvang bringebær, portvin, kaffe og armagnac fra the Parliament (Underhuset) avsluttet en hyggelig kveld.

    Det kan bli tradisjon av slikt når alle gjestene syns det var kjempekoslig.


    Hva mer i helgen. Jo. På FHLT´s blog har jeg laget en link til et nytt diskusjonsforum, som jeg også har fått på lufta, for foreningen for Hjerte og Lynge Transplanterte. Innholdet i forumet skulle langt på vei være dekkende for de som følger med på transplantertes hverdag.
    Se:

  • FHLT


  • Har vi så fått tid til mer? Ja. Lørdagslunsj på det nye stedet Christiania, Søndagstur på Akershus og kunstgalleri, samt Støtte til Brit slik at hun kan kan chatte både via AIM og iChat. Det er jo ikke så verst :-)

    Friday, October 28

    Årets Læringshelt: Fredrik Bjørkmann Johansen, Moss


    IMG_2992
    Originally uploaded by ArneA.

    Noen ganger er det kjempehyggelige nyheter som kommer. Fredrik er valgt til Årets Læringshelt. Gratulerer!!
    Vi kopierer hva dette er og hvilke kriterier som legges til grunn fra Voksenopplæringsforbundet.

    Voksenopplæringsforbundet vil også i år dele ut en Læringsheltpris. Vi håper at så mange som mulig vil delta aktivt for å finne en verdig kandidat til årets Læringsheltpris. Den vil bli delt ut 25. oktober 2005.

    På vegne av UNESCO organiserer Utdannings- og forskningsdepartementet, den norske UNESCO-kommisjonen og Voksenopplæringsforbundet en internasjonal uke for voksnes læring, The International Adult Learners' Week, i tiden 24.-26.oktober 2005. International Adult Learners’ Week 2005 har som tema ”Lifelong Learning – active citizenship. Til denne konferansen inviteres ca. 50 gjester fra hele verden. Under konferansen blir det en ”prisseremoni” - et arrangement i arrangementet med bl.a kulturinnslag, musikk, taler, og også utdeling av VOX-prisen for læringsarena, Læringsheltprisen og Folkeopplysningsprisen.

    Kriterier

    Læringsheltprisen ble delt ut for første gang i 2003. Den gis til en person som har brukt utdanning for å komme videre til tross for hindringer som:
    - alder eller kjønn
    - liten eller ingen grunnutdanning
    - fysiske eller psykiske hindringer
    - kulturelle og sosiale forhold

    Utdanningen kan være:
    - lang eller kort
    - formell eller uformell
    - men må ha ført til en dokumentert endring i personens livssituasjon

    Se i kommentarene hva Fredrik har vært igjennom, og oppnådd, eller se

  • Fredrikstad Blad

  • Vi ønker Fredrik all lykke i den endrede livssituasjonen hans. Nok en gang Gratulerer.

    UPDATE May 28, 2009:
    Fredrik died May, 21st 2009.

    Monday, October 24

    Her og Nå - Organdonasjon

    Ettersom ca 30% av de pårørende som blir spurt om å donere organer til andre livssyke mennesker sier nei, ble jeg intervjuet av NRK om temaet for ca 14 dager siden. Dette intervjuet ble i dag sendt i programmet Her og Nå NRK1 klokken 1500 med reprise i programmet Alltid Nyheter klokken 18.03. Selve innslaget som jeg er med i sendes ca 18.24.
    Moro, og jeg syns selv jeg kom bra ut av det.
  • Hør programmet P1 15.05
  • Saturday, October 1

    11 år siden Sjokket

    I dag er det akkurat 11 år siden
    "Tullen.... Tullen! Noe er galt, jeg må ha hjelp"
    Klokken var halv ni på kvelden, En forferdelig og intens smerte fyllte hele brystet. I ryggen var det likedan. Det var som en klo hadde grepet fast i overkroppen min. Jeg lå på sengen. Uansett hvilken stilling jeg prøvde å ligge i, var smerten like ille og vedvarende. Lå jeg på ryggen fikke jeg pusteproblemer. Lå jeg på siden ble presset mot skulderbladene uutholdelige. Snudde jeg meg rundt på maven, følte jeg at jeg skulle kveles. Det å bruke krefter på å snu seg var ille nok. Smerten satt bom fast. ...............

    Slik begynner det første kapittelet i boken om Å mestre terminal nyre- og hjertesvikt gjennom en kombinert Hjerte- og Nyretransplantasjon.
    I dag er det 11 år siden hjerteinfarktet slo til på en lørdag i Singapore.

    Mye har skjedd siden da, og mye vil forhåpentligvis skje fremover. Et lite jubileum eller en stille stund til ettertanke om at det kunne gått riktig ille om ikke jeg selv og alle andre ville at livet skulle gå videre.
    En Takk til alle som har hjulpet meg på denne veien Per ardua ad Astra.

    Tuesday, September 20

    Kunstnerhulen i september 2005


    Kunstnerhulen i sept
    Originally uploaded by ArneA.

    Etter at vi flyttet hjem fra Solvang, har det gått litt tregt med maling. Jeg har vært helt oppslukt i å lage film ved hjelp av video og stillbilder.
    Selvfølgelig har Apple/Mac vært en nødvendig part av dette. Med en kraftig iMac, iSight og det digitale kamera Olympus C-50 Z, har det vært mulig å utforske mulighetene som finnes i iMovie.

  • iMac
  • iSight
  • iLife med iMovie

    Ett resultat har jeg blogget tidligere, men mest moro har det vært å eksperimentere med tekst, still-bilder, effekter og lyd. Kanskje kommer en ny vLog på nettet om ikke så lenge.
    På malefronten har ukene gått med til å demontere tidligere papir produksjoner (200) fra blindrammene og å strekke lerret for ny aktivitet når høstdagene gjør det enda mer morsomt å være hjemme. En nyopphenging på atelierveggen gir minner om malerier som jeg er fornøyd med, og som skaper inspirasjon til kommende arbeid.

  • Sunday, September 11

    TX Cor


    TX Cor
    Originally uploaded by ArneA.

    Årets Landskonferanse for Hjerte - Lungetransplanterte i Norge ble avholdt denne helgen på Sundvollen utenfor Oslo. Over 50 transplanterte med mange pårørende var samlet for å diskutere vår felles utvikling og ha det hyggelig sammen.
    På slutten av samlingen ble dette bildet tatt av noen av de hjerte transplanterte.
    En hyggelig samling og mange flotte personer som betyr mye for hverandre.

    Friday, September 2

    September og vi er hjemme

    Så er sommeren på hytta over for i år. Vi har flyttet bort fra den TV og Nett fri sonen som livet på Tullarbo gir og hjem til alt moderne utstyr og fasiliteter. 14 uker på Solvang er i grunnen nok.
    Det første som ble virkelig da vi våknet i morges var at det var varmt i huset selv om regnet styrtet ned i bakgården. Ikke den litt rå og "kjølige" hyttelufta som vi har blitt vant med i de siste ukene. Bringebærhekken får stå i fred nytrimmet som den er. Bare plommene og vintereplene må høstes i tiden fremover. Nå er det bare å håpe på en fin byhøst.

    Den andre hyggelige nyheten var at Trine har fått finansiert starten på PHD studiene sine, og kan ha hodet over vannet fremover.
    I går begynte Rikke også i ny jobb på Magma her på Frogner.

    Forøvrig har jeg oppdatert den internasjonale bloggen og sortert maleriene mine i originaler og etterligninger.
    I kveld er det fredag, og kanskje skal Tullen og jeg benytte denne "nye" tilværelsen til IKKE å slå på TV apparatet for å gremmes over valgkrangel og annnet TV tull, men ta oss en tur ut i Oslos kafeverden etter middag. Det blir jo noe annet enn å rusle rundt i de smale veiene i havebyen. Selvfølgelig er det gammeldags spagetti etter en flytteprosess slik vi allltid har hatt det siden ungene var små.

    I morgen er det markedsdag i Bogstadveien og Søndag er det årsmøte på Solvang. Håper været bedrer seg.

    Wednesday, August 31

    August 31, 2005

    I dag er kanskje den siste dagen hvor mine malerier blir å finne i denne bloggen.
    Fra 1. september vil jeg forsøke å publisere mine bilder i den internasjonale blog versjonen.
    Etter oppmuntringen fra Portugal, hvor en skribent fant mine arbeider så interessante at han ba om lov til å publisere dem i sin egen blog, har jeg funnet ut at den siden av mitt liv trenger en mer internasjonal vri, og ikke minst et språk som kan forstås globalt slik bilder også gjør.
    Den engelske versjonen finnes på globalarne.blogspot.com

    Denne bloggen vil ikke dø, men anvendes mer til trivialiteter som vanlig.

    Sunday, August 28

    Woman Power


    Woman Power
    Originally uploaded by ArneA.

    Helene har begynt å spise.
    Mor og far er kjempelykkelige (se Trines blog) og vi besteforeldre gleder oss til å dele Solvanghavens bær og frukter med henne neste år.
    Høstingen er nemlig over nå. I denne helgen har vi plukket de siste ripsbærene og tynnet ut i kjærrene slik at neste års skudd kan få luft og lys. Bringebærhekken er klippet og de nye skuddene er bundet opp for å tåle en hard vinter.
    I plommetreet bugner det med gule og deilige plommer. Det er første året at treet virkelig gir frukt og vi forutser utfordringer for maven i dagene som kommer.
    Siden Helene har begynt å spise; alt og alltid ???, er det jo hyggelig å huske tilbake til det Raquel lærte Helene for å få henne til å heve armene. Mitt siste maleri kan jo gi assosiasjoner om fremtid og andre mulige mestringer hos den lille 2 åringen, og har derfor fått tittelen deretter.

    Monday, August 22

    Electronic dreams


    Electronic dreams
    Originally uploaded by ArneA.

    Akryll på lerret er ett nytt stadium i min maleriske verden. Et annet er frigjøring av figur og form i bildene.
    Min svigersønn David har reist spørsmål om begge disse sakene i de årene vi har kjent hverandre. Til ære for han er derfor dette abstrakte bildet utviklet, og jeg liker det.
    Håper de gjør det sammme i Brighton.

    Wednesday, August 10

    Acryllic on Canvas


    Rosen
    Originally uploaded by ArneA.

    Så er jeg ordentlig i gang med å male på lerret.
    Etter å ha trent med farver på papir ved å male på brunt bygningspapp i noen år, har jeg i sommer så vidt begynt å male på lerret. En ny og interessant opplevelse.
    Virkningen av maling direkte på bomullstoff har gitt ny betydning av ordentlig forarbeid. Både strekkingen av lerret på blindrammen og grunning av den stramme duken er viktigere her enn bare å gå løs på porøst papir. Gøy.
    Effekten av farven på grunningen (gul oker) kan jo like godt benyttes i selve billedflaten som de tradisjonelle hvitmalte lerretene.

    Saturday, July 23

    Golden Jacket


    Golden Jacket
    Originally uploaded by ArneA.

    Nå er det besøk fra Brighton i Norge. Helene er kjempesøt og har virkelig utviklet seg fra vi så henne i midten av mai.
    Hun prater en masse, men vi forstår relativt lite av det. Hun forstår imidlertid masse av det vi spør henne om, og det er jo moro.
    Den kunstneriske aktiviteten på hytta går videre som vanlig, og jeg er fornøyd med de fleste av de siste bildene.

    Monday, July 18

    Blue Lady


    Blue Lady
    Originally uploaded by ArneA.

    Preusen blått, hvitt og litt sort samt en vakker modell kan gi brukbart resultat noen ganger.
    Sommerens siste sommerdag i Oslo annonseres i værmeldingen, men vi tror og håper det skal vare litt til ettersom beskønde fra Brighton ventes i slutten av uken. Det er bra, fordi nå rødmer rips og bringebær, mens markjordbærene er klar for spising.

    Friday, July 15

    Tullarbo


    Tullarbo
    Originally uploaded by ArneA.

    I ekspresjonistisk ånd har jeg laget et bilde av vårt herlige sommersted på Solvangtoppen. Tre uker med strålende sol (selv om det regner bitte lite grann i dag) har gitt sommeren 2005 rekordvarme.
    Det betyr ikke at gresset er gult og bladene har fått høstfarver allerede. Vi har vannet nesten hver dag, men plenklippingen er mer sjelden.
    Rosene er imidlertid i sin vakreste skrud for tiden, og markjordbærene rødmer.
    Det er Høysommer på Tullarbo.

    Tuesday, July 12

    Nordangsdalen


    Nordangsdalen
    Originally uploaded by ArneA.

    For et år siden var vi på en uforglemmelig tur gjennom Nordangsdalen med overnatting på det fasjonable Union Hotel. I år får vi nøye oss med å lage et bilde av dalen med Slogen høyreist og vakkker.

    Sunday, July 10

    Hemmeligheter hviskes i øret


    Hemmeligheter hviskes i øret
    Originally uploaded by ArneA.

    Tor og Rikke har fått nye katter. Foreløpig uten navn, men ordentlige kosedyr på ca 11 uker. Tydelig viser de at oppholdet på Solvang mens vi var i Danmark har gitt mersmak, og de spiste, lekte og sov under besøket tidlig i uken.

    Skagerak og Kattegat møtes


    Skagerak og Kattegat møtes
    Originally uploaded by ArneA.

    På Grenen ved Skagen i Danmark. Her møtes Skagerak fra vest og nord og Kategat fra øst og syd. De to havstrømmene skaper en fantastisk effekt hvor himmel, hav og land i det spesielle Skagenlyset ga så mye inspirasjon til nordiske malere for 100 år siden.

    I FlickR viser jeg noen av bildene jeg tok på denne ukes-turen gjennom Danmark. Første mål var Skagen og museene med de fantastiske maleriene. Deretter gikk turen til Silkeborg, over Lillebelt til Middelfart, Odense og øya Langeland, før vår nye Rav4 satte nesen hjemmover over Storebeltbroen via København.

    Ta en titt og se noen av våre opplevelser.

    Wednesday, July 6

    Morgen på Solvang


    Morgen på Solvang
    Originally uploaded by ArneA.

    Bare en liten hilsen fra Tullarbo på en solrik sommer morgen. Blomstene er vakre og solen skinner.

    Flere bilder og beskrivelser fra turen til Skagen og Danmark vil bli postet om ikke så lenge

    Sunday, June 19

    Helene koser seg i sommervarmen


    Helene spiser kjeks
    Originally uploaded by ArneA.

    Med jevne mellomrom finner vi herlige bilder i Flickr.
    Ekstra morsomt er det jo å kunne ha tilgang til bilder av et herlig barnebarn som koser seg i sommervarmen i Brighton.
    Sommeren er der og i denne helgen har den også kommet hit til Oslo. Tullen har for første gang i år kastet de fleste klærne og latt en Ozonfarlig sol bestråle seg. Solkrem med faktor 16 er akseptert nå.
    Tiden i de tre første ukene av Solvang-sommeren i år har blant annet blitt brukt til å lage tre bilder som flickr zeitgeist viser. Det har vært så kjølig at opphold på verandaen er begrenset til noen få malerstrøk om gangen. Deretter har varmeovnen blitt brukt til å tørke den rå malingen. MEN nå er det godt å leve.

    Sunday, June 5

    Thore Heramb i Kunstnerforbundet


    Blue Curtain
    Originally uploaded by ArneogTullen.

    Endelig en stor Heramb utstilling i Oslo.
    I Kunstnerforbundet vises det nå en utstilling med min favorittkunstner Thore Heramb. Bildet "Blue Curtain" (100x130) malte Heramb i 1998 da han og kona en tid bodde i Hastings. Det har vært med på en rekke utstillinger, og ble av mange (med meg) vurdert til denne utstillingens beste bilde.
    Gå på besøk i Kunstnerforbundet dersom dere er i Oslo i sommer. Bildet kan også sees fra inngangspartiet dersom galleriet i Kjeld Stubs gate 3 skulle være stengt (og det er det dessverre i juli).

    Sunday, May 29

    Nå er det sommer


    Nå er det sommer
    Originally uploaded by ArneogTullen.

    Sparkling wine from Loire hører med når Solvangsommeren innvies.
    Også i år kunne vi flytte på hytta i strålende sol. Hot mexicansk middag første dag, mens grillen ble benyttet på lørdag. Da måtte vi selvfølgelig bruke verandataket som ly for regnet, men både ventepølser og grillet Ørret sto på menyen. Grønnsak mixen (blomkål, rødløk, purre, squash, paprika og sukkererter) med sydeuropeisk krydderblanding ble fortreffelig etter å ha vært 20 minutter på grillen i aluminiumpose. Servert med kokte potete og rømme samt en fortreffelig ny hvitvin fra Verona gjorde middagen akkurat slik den skal være.

    Monday, May 23

    Maling er moro


    Maling er moro
    Originally uploaded by ArneogTullen.

    Etter kommunikasjon med Flickr Support(Kjempeservice fra Corey), hvor jeg ba om muligheten for å presentere flere grupper av bilder i egne felt, og etter å ha lest nøye den kommunikasjon som løpende foregår på Flickr Help, har jeg nå oppdatert mitt bildegalleri (egne akryllmalerier).

    Galleriet viser nå ca 120 av mine forsøk på å få noe til innen malekunsten. Bildene er plassert i kronologisk rekkefølge, og viser klart at jeg både uttrykksmessig og kvalitetsmessig fortsatt føler meg frem innen dette medium. Noe er kopier og etterligninger av store kunstnere. Andre er egne kreative forsøk. Læring gjennom å forstå hva og hvordan andre kunstnere har arbeidet, er viktig for en som bare kan kalle seg Autodidakt, og er stolt av det.

    Det å vise frem bilder på nettet som både avslører og utfordrer er en terskel som en amatør må gå over. Å legge seg frem for kritikk, dersom noen gidder å gjøre det, er utfordrende og spennende.

    Denne posten erstatter en tidligere da oppdatering og organisering av "sets" og "tags" i Flickr førte til at bildene ble borte. Nå er alt under kontroll og jeg anbefaler alle å gå for et pro account etter å ha prøvet ut det frie medlemskapet først.

    Wednesday, May 18

    17. mai 2005


    Verandabildet
    Originally uploaded by Arne Andreassen.

    Et vårlig verandabilde i bunad og bjørkeløv viser at 17. mai, og i år også Pinsehelgen, er gjennomført på tradisjonell vis i Oslo. Vi har hatt besøk fra England og hygget oss med friluftsliv, god mat og drikke.

    2. pinsedag vandret vi den vel 8 km lange veien fra Stilla i Maridalen langs Akerselva og ned til Hausmanns bro ved Grønland. Litt surt vær i starten, men sola og den blå himmelen kom frem etterhvert. Med turen fra Grønland via Karl Johan og hjem, fikk vi oss en fin tur på nesten 15 km. Kart og noen av bildene fra turen finnes i Zeitgeist.

    17. mai ble litt spesielt ettersom Tullens skole, Hovin, feirer 50 årsjubileum med startnummer 5 i det store barnetoget opp til slottet og kongefamilien. Mer enn 30 år siden sist Tullen marsjerte som lærer i barne og undomstoget. Deretter hadde vi en god lunsj på Will´s og Baccalao til middag noe senere.

    18. mai reiser Helene, Trine og David hjem til Brighton, men de kommer tilbake i slutten av juli, og vi gleder oss allerede. Da skal vi forsøke oss på tur i fjellet.

    Sunday, May 8

    Langhelg i Køpenhavn


    Garderobe, bar og TV
    Originally uploaded by Arne Andreassen.

    Årets vårtur til Kongens By ble en merkelig opplevelse.
    Vi har flere ganger om året i nesten ti år bodd på Hotel Park ved Jarmers plass; like ved Rådhusplassen og inngangen til handleStrøget under våre besøk i Køpenhavn.
    Ved bestilling denne gangen, fikk vi email bekreftelse på at vi hadde fått plass på Hotel FOX; samme sted, men fullstendig renovert hotell.
    Opplevelsen var kanskje litt spesiell for oss noe tilalderskomne, men ta en titt på hotelles hjemmeside og vurder selv om det er et besøk verdig. Det blir en opplevelse av de sjeldne.

  • Hotel Fox
  • Monday, April 25

    Weekend i Wien


    Våren er kommet til Wien
    Originally uploaded by Arne Andreassen.

    Vårblomstene spirer i den kulturelle byen Wien, og vi hadde en flott lang ukeslutt med mange byopplevelser. Vi vandret og trikket. Så alle de monumentale bygg og steder som de fleste brosjyrer omtaler. Vi shoppet og fotograferte i strålende solskinn. Været var kjølig torsdag, men sluttet med varme over 20 gr C på søndag.
    Var vi slitne i bena, ble noen av byens tusenvis kafeer besøkt til et vinglass eller en kaffe. Østerrikerne KAN kaffe, og den originale Sachertorte ble inntatt på Hotel Sacher. (Egentlig bare en kjempesøt brownies med krem)
    Hyggelig by som vi anbefaler alle å besøke.

    Se i vår Zeitgeist noen av bildene fra weekenden.

    Tuesday, April 19

    Landskap


    Landskap
    Originally uploaded by Arne Andreassen.

    Etter noen passive dager har det vært moro å tilbringe timer i studio for å få farvene til å passe på papiret og i komposisjonen.
    Thore Herambs farveverden og hans evne til å få frem de mest spennnende kombinasjoner i å gjengi naturens mangfold, har vært og er min største inspirasjon.
    Ekspresjonistene sa at alle farver er like sansynlige; det gjelder å se og tørre å bruke vår egen oppfatning av hva vi ser. Uttrykkene skapes der og da for den som ser og vi ser ikke objektivt. Vi ser subjektivt. Det er da også mest moro å leke i maleriet, ikke gjengi en objektiv virkelighet. Da kan vi bruke fotografiet.