Dag 9. På tur til 20 millioner andre
Singapore Airlines svikter aldri. Heller ikke på vår ca 5 timers tur fra Singapore til Shanghai i Øst-kina. Heldigvis hadde vi tatt en prat med en tidligere kollega, Ole Andreas H., før vi dro fra Norge. På nettet ser det ut som det lønner seg å benytte det nye høyhastighetstoget som kommer opp i 431 km/t, men selv om det bruker bare 8 minutter fra flyplassen til "byen" er stasjonen så langt unna Shanghai Sentrum at tiden for å komme videre til hotellet tilsvarer mer enn taxi hele veien. Ole Andreas anbefalte taxi til byen, og det gjorde vi begge veier. Selv om sjåføren skremte vannet av oss på returen ved å kappkjøre med politi i utrykning, kom vi hele frem og tilbake. Prisen for taxien kom ikke opp i mer enn ca 150 kr.
Fremme på Magnificent Hotel , og innstallert i 19. etg, kunne vi se de store attraksjonene i Shanghai skinne i solnedgangenBåde Oriental Pearl Tower og Jin Mao Building reiser seg majestetiske i øst. At de nå reiser et enda høyere tårn ved siden av, er bare naturlig. Byggekranene er fortsatt det mest sentrale merke i byen.
Et annet tips vi hadde fått av Ole Andreas, var at det i området rundt det første hovedkontoret til Det kinesiske kommunistpartiet XinTianDi , nå hadde utvikløet seg det hotteste kafe, bar og restaurant miljøet i Shanghai. Dette lå bare et kvarters gange fra hotellet vårt, så kvelden med middag ble inntatt der.
Dag 10. The Bund
Shanghai sentrum har (minst) to sentrale handlegater; HuaHai Lu og Nanjing Lu. Legger du til Shanghai Old Street kan du få alt du ønsker, i alle prisklasser, originale og kopier. Du får ikke gått i fred for alle de som ønsker å selge klokker, vesker, briller, sko etc med topp kjente internasjonale Brands. Bare dersom du går raskt, ser rett frem og ikke svarer på henvendelsene, har du anledning til å komme frem til målet uten forsinkelser. Plagsomt, men også litt morsomt. Bilet her viser Nanjing Lu et stykke nedover mot The Bund sett vestover.
Ved enden av Nanjing Lu, helt nede ved The Bund, ligger det kjente Peace Hotel. Ved mitt første besøk i Shanghai vinteren 1995, opplevet jeg det kjente Jazz-orkesteret, og vi ble fortalt at under kulturrevolusjonen bodde Maos enke flere ganger på hotellet. Dobbelmoralen har alltid eksistert blant de herskende klasser, også i Kina. Så er vi nede ved The Bund
Turistpromenaden som er bygget langs elven, er et perfekt spaseringsområde, men ikke glem vannflasken. Det er steikende varmt på de nylagte hellene, og vi hadde 33 grader da vi gikk der. The Bund sett fra 351 meter i Oriental Pearl Tower på den andre siden av elven Huangpu dagen etter, gir disen til tross, et flott inntrykk av denne berømte elvebredden.Fra The Bund gikk vi nok en kanossa-gang mellom ivrige markedsførere av fake klokker etc., og havnet til slutt i 38 etasje på The Marriot hvor vi spiste lunsj. Utsikten herfra er storslagen, og vi kan på bildet se Folkets Park med Shanghai Museun rett nedenfor. Hotellet vårt lå rett bak blyanten øverst til høyre.Middag ble nok en gang inntatt i XinTianDi, og denne kvelden spiste vi på sizzling stones, Jeg mixed grill og Tullen "Norwegian Salmon". Alle måtte ha smekker og det var nok en fordel med sprut fra maten som vi tilberedte på 400graders oljestenDag 11. Til værs og på museum
Denne dagen våknet vi til dis og tendenser til litt nedbør (fuktigheten var høy). Vi ville uansett dra under elva og se litt på den nye bydelen Pudong, og ikke minst komme oss opp i Oriental Pearl Tower. Tårnet som er 468 meter høyt rager over det meste i Shanghai. Sett nedenfra er det høyt opp til space-modulen (kule nummer tre), men enda høyere når du er der oppe fordi det er formet slik at du ser ned på jodra og ikke ut som fra de fleste andre utsiktstårn. Vi var ikke lenge der oppe da det også føltes som vi svaiet, og høydeskrekken lurer.Det er som tidligere nevnt også en annen høy bygning på Pudong, nemlig Jin Mao Building (420,5 m). Fra Spacelevel tok vi dette bildet som også viser at nok et høyt (høyere) hus er under bygning ved siden av.Vel nede med dotter i ørene av farten på heisen, opplevet vi noe vi ikke var kjent med på forhånd. På grunnplanet fantes et spennende miljø-museum med biler og trolleybusser, bilder, figurer og lyder som førte oss tilbake til det Shanghai som eksisterte på slutten av 1800 tallet og frem til revolusjonen.
Bildene derfra presenteres her med små kommentarer.Slik så det ut i byen bak the Bund før de europeiske stormaktene satte igang aktiviteten tidlig på 1800-tallet. Vannnveier og kanaler. Vegg bildet var slik laget at du alltid så inn i åpningen under broen. Perspektivet var fantastisk.Det er vel også viktig for mine venner på Møre å vise at Tørrfisk eller Klippfisk også var et viktig matprodukt i Østen.
De flotte modellene ga en naturlig fremstilling hvordan det var på Tehus, Restauranter, Kinesisk Opera, eller ved en invitasjon til en alminnelig Pub.Det som ble inntatt i de lukkede gemakker kan man ikke anbefale.
Modellen av The Bund var konstruert slik at både lys og lyder skiftet med døgnrytmen i løpet av noen minutter. Dette blidet er tatt når solen står opp.
Vel ute i moderne og forurenset luft, og på grunn av den relativt dårlige sikten i høyden som ikke innbød til besøk i Jin Mao, tok vi en taxi til den lite vestlig besøkte bydelen nord for the Bund og Suzhou elven. Der opplevet vi en politisk demonstrasjon, men ettersom vår kineiske kunnskap ikke er særlig utviklet, ble lyden av Internasjonalen det viktigste vi fikk med oss. Politiet var imidlertid på plass og det hele så ut til å forgå i rolige former.
Her så vi også at moderne transport systemer til tross, hånd og kroppskraft er fortsatt i virksomhet. Hvordan denne manne klarte å få det lasset opp og ned over broa på sykkelen er et mysterium. På turen tilbake mot Nanjing Road spiste vi lunsj på et kinesisk sted hvor de ansatte ikke kunne engelsk, men menyen hadde bilder så da gikk det bra. En annen gjest kunne noen få ord, og var svært så hjelpsom. Maten var som vanlig god.
Så var det over elven og tilbake til "sivilisasjonen". Vi ser Marriott Hotel langt der borte midt i bildet.
Toalettforholdene i Kina er en kjent utfordring. Så også i Shanghai når du beveger deg vekk fra det moderniserte og vestlige. Vi benyttet derfor fasilitetene på Raddison (hatten i bakgrunnen på bildet) sammen med en Tsingtao og et glass vin. Herlig! Deretter gikk vi gjennom den fredelige Folkets park og så på kineserne som spilte kort under skyggefulle trær, eller spiste mat i den hyggelige restauranten.På vei til lunsj fikk jeg endelig med meg et bilde av horden som på lyserødt lys, stormer ut i gaten på grunn av den ekstra trafikkvakten som er der. Uten vaktene var det fulllt kaos med sniking og tuting med livet som innsats. Trafikken i Shanghai er voldsom, men med 20 millioner mennesker har infrastrukturen en kjempeutfordring.
Som tidligere nevnt, er det hotte området XinTianDi fullt av steder der man trygt kan sette seg ned blant andre expatriates, og innbille seg at man er i London eller Roma for den saks skyld. En av de mest celebre restaurantene er VaBene hvor det italienske tilogmed møter deg som velkomsthilsenen i døra. Sjefen selv er såååååå italiensk (også etninsk) med all sin sjarm helt ute på fingertuppene. Litt dyrere enn andre steder, men man er jo på ferie og det er fortsatt under 40% av tilsvarende service og kvalitet i Norge. Selvfølgelig spiste vi middag der.
Dag 12. Shanghai Old Street
Denne dagen besøkte vi Shanghai old Street. Gaten eller området ligger i gangavstand fra hotellet og vi går gjennom den gamle bydelen på veien dit. Her kan man oppleve den rene slum, men også med kontraster slik dette bildet viser.Inne i området, eller helst i gatene rundt omringes man hele tiden av selgere av klokker, solbriller, vesker, etc. 150 kroner for en Rollex er vel akseptabelt nivå på sluttprutingen. Nærmest den berømte Yu Yuan er det bygget et moderne butikksenter i gammelstil. Her kan du finne pengetreet hvor folk kaster mynter med silkebånd for å ønske seg velstand og se karpene bli matet i dammen utenfor inngangen til Yu haven: Utsmykkingen i området er godt gjennomført og dette bildet er fra taket i en portgjennomgang Bak Yu Yuan ligger the Bund og her er det også mulighet for å se over til Pudong, med TV tårnet og de to store skyskraperne.Siden dette er vår siste dag i Shanghai legger jeg inn et bilde av meg selv som viser at helsa holdt godt på denne turen, selv om skallen måtte beskyttes både av faktor 24 og hodeplagg. Drikke fikk jg nok i meg hele tiden, og medisinene ble tatt regelmessig.Et siste bilde av The Oriental Pearl Tower tatt fra hotelvinduet hører også med selv om man kan bli litt sjelven på hånden i 19. etg.Dag 13. HjemreisenAt solen står opp i øst vet de fleste. At den på denne tiden av året gjør det ca kvart over 4 om morgenen kan vi også bevise. Den er rød i starten, men skifter farve ettersom dis, ozonlag og vinkel til jorden forandrer seg.
Etter frokost som forøvrig holdt god internasjonal standard, var det (med livet som innsats) å ta en taxi til Pudong Internasjonale flyplass hvor skjemaveldet for avreise er like stort som ved innreise. Det går imidlertid mye bedre nå enn det gjorde for 12 år siden, og KLM var svært så hyggelige. Vi fikk plass foran i flyer like bak første klasse og hadde god plass med ett sete mellom oss som på turen østover. En komfortabel flytur på ca 11 timer til Amsterdam. Da vi var hjemme hadde vi imidlertid også nå vært 22 timer på reise.
Denne turen til Asia var min bursdagsgave til Tullen i anledning hennes store jubileum. Det var samtidig en bryllupsreise 30 år etter, og på alle måter var det en herlig opplevelse som vi begge vil minnes lenge. tullen ser i hvert fall svært tilfreds ut på flyet hjem.