Tuesday, June 26

Sommer og sol med variasjoner

Tankefull kan man vel gjerne være nå som det går mot skifte av pacemaker. Bildet (som vanligvis ville vært plassert i min andre blogg) får komme i hovedbloggen denne gang. Det er også fordi modellen er plassert i den globale.

Selvportretter er alltid interessant å lage. En av de store kunstnerne sa at egne portretter var vanskelig fordi man da måtte avsløre mer av seg selv enn man ofte gjør. Det å få til likhet er en ting, men det å få frem DET uttrykket som er DEG er mye mye vanskeligere. Dessuten mener jeg at det er lettere å se andre enn å se seg selv.

Slik var det også i det gamle utviklingsprogrammet vi kjørte med X og Y modellene. En sak var å tenke på hvordan man hadde det og hvilke forandringsbehov man hadde. En helt annen sak var det å sette disse tankene ned på papiret, og det vanskeligste var å vise kollegaer de ordene man hadde satt på papiret, og å snakke til andre om seg selv.
Vår opplevelse av virkeligheten er alltid større enn vår evne til å artikulere den samme opplevelsen, og debattere denne med andre. Har lært mye av den prosessen, og "Motivation for Change"-programmet i DNV står fortsatt som en viktig milepel i min egen utvikling.

Det samme kan vel sies om min maleutvikling. Fra å drømme om å lage bilder til å gjøre det, og deretter vise andre hva du får til. Neste stadium er vel å få det vurdert profesjonelt av andre og publikum gjennom en utstilling. Prise maleriene? Tør jeg det?

Sunday, June 24

St. Hans eller Jonsokafta

Værmannen meldte i dag morges at det hadde kommet >100 mm regn på Tryvann siste halvannet døgn.
Det fikk vi til fulle merke da St. Hans feiringen tok til på Solvang. Regnet ville ikke gi seg, og tåka lå på hekknivå, men bål ble det. Vi tok paraply i bruk for å delta, og hadde det bra ettersom det også var klart at Aafk hadde slått Vif 1 - 0 i eliteserien. Det får heller stå en prøve at Tor og Rikke snakker om vi vedrørende Vålerenga. Hos oss er Aalesund favorittlaget.

I Ålesund ble det også dramatikk utenfor CL Stadion da det tradisjonsrike Slinningsbålet ni minutter over klokken to i natt veltet. Se bilder fra dette her.Bålet ble tidligere på dagen kåret til Norges største bål i Reiseradioen/NRK.

Hvordan det er med fotball interesen i Wales vites ikke, men Helene er bare tre uker unna å passere 4 års grensen. Pen jente som utvikler seg fint.

I dag skinner igjen solen og Vi (les Tullen) har rensket opp i haven med å fjerne alle Pioner som ikke tåler stor fuktighet. Da ligger de som slakt på gresset og det er ikke pent. Selv maler jeg selvportrett i sommervarmen som blir presentert i kunstbloggen om noen dager.

Wednesday, June 20

Kultur - Natur - Tur 2, Oppover Akerselva

I fjor skrev jeg om en tur samen med Gamlegjengen til Gålå, Vågå og Bjorli pluss pluss.
I går var vi med på en ny natur-kultur-tur sammen med Kunstforeningen i Det Norske Veritas. Denne gangen gikk vi OPPOVER Akerselva, og startet fra Beyerbroen med HønseLovisas Hus hvor dette bildet er tatt, og endte på toppen av Myrabakkene ved Bentsebroen og Sagene Lunsjbar.
Ett av stoppene på turen var Vøyenvolden Gård på Sagene Her fortsatte vår hyggelige guide sin beretning om Industri-Norges begynnelse langs Akerselva.Akerselva har et fall på 149 meter under 23 broer, og går fra Maridalsvannet til Bjørvika og Fjorden. Vil man lære mer om dette fasinerende område i Oslo kan man ta trikken til Kjelsås og Teknisk Museum og vandre nedover mot Grønland. Turen tar en til to (mer?) timer avhengig av tempo og følge, samt interesse for å stoppe opp og nyte broene, duften fra naturen og studere de flotte broene.
Randi Bodin (tekst) og Ann-Else Aalling (tegninger) laget i 1990 en bok de kalte Fra rynke til smilebånd som absolutt er verd å titte i langs ruten.

På vei hjem passerte vi en gårdsport som vekket minner hos Tullen. Her inne bodde Frans Oscar og Anna Marie Bjørkmann med sine hester og barn. Disse to er Tullens besteforeldre og mang en jul ble feiret i deres leilighet på 50-tallet. Da hadde Frans Oscar byttet ut hestene med bil, men far til Tullen kunne godt huske sledeturene fra Sagene til Hammeren i Maridalen der Jacob (f 1829) bodde og arbeidet som hammersmed. (Jacob blir da Helenes tip tip tip oderfar!)

Tuesday, June 19

Kanskje burde man ikke blogge slikt, men ....

Noen ganger kommer man over artikler og bilder som man lurer på om det er galt å legge ut på nettet. Likevel kan det kanskje virke oppdragende å få det "midt i trynet" for å forstå at slike grimasjer burde man være ferdig med etter fylte 25.
Når argumenter ikke hjelper får det bli som det blir.

Monday, June 18

Blaafarveverket er blått i koboltblått

Jeg fortalte i går om turen vår til Blaafarveverket,
Blaafarveværket var på flere måter et særpreget innslag i norsk bergverksdrift.
Kobolt var det første moderne metall som ble foredlet i stor skala – fra malm til blåfarve.
Det var Norges største bedrift med bortimot 2000 mennesker i arbeide.

Den ble etablert i 1770-årene og var i drift frem til ca. 1900.

Stiftelsen Modums Blaafarveværk ble opprettet i 1970. Som kulturhistorisk museum skal det drive forskning og formidling av industrihistorie, samt arbeide med formidling av billedkunst.
Vi reiste selvfølgelig for å se utstillingen "Hipp - Hipp - Hurra", med malerne Carl Larsson, P.S. Krøyer og Christian Krohg samt samtidskunstneren Håkon Gullvåg.
Ett av Krøyers malerier er godt gjemt i kjelleren på Nasjonalgallleriet. Det er bildet "musikk i atelieret" som ville ha passet glimrende inn under det temaet som utstillingen omfatter. Kanskje er det et håp, når vi nå får dansk direktør på Nasjonalgalleriet, at bildet igjen hentes opp fra gjemmene, evt. restaureres og vises frem. (Her i en tusjtegnings varant)

Sunday, June 17

Gråvær og utflukt til Blaafarveverket


Dagen åpner med regnbyer, men frokosten smaker like godt inne på hytta.
Hyggelig bytur i går med Moules Frites på Louise i steikende sol. Ost og rødvin utpå kvelden er heller ikke å forakte og spesielt ettersom FC Lyn slo Brann 6 - 0! og ikke minst at Mona kom innom og fortalte at nå var det bare å bruke bredbånd på avdeling 4.

Dette er et eksempel på at vi nu er operative på nett. I år er det altså ingen TV og IT fri zone her oppe.

I grå været tar vi dermed med oss TomTom i bilen og reiser på Blaafarveverket og ser årets utstilling

Saturday, June 16

4 grader om natten, men sommeren er her

Sommeren er her til tross for at det bare var 4 grader klokken halv fire natt til i går. Slik var det forøvrig flere steder på Østlandet. I Trysil falt temperaturen med nesten 30 grader, og noen fant frem skiene i stedet for solstolen.
I dag er det fint igjen, og vi gyver løs på Oslos urbane verden nok en lørdag.

Kontrollen hor dr. Jenssen i går var helt fin, og nå er det bestemt at batteriet i pacemakeren skal recharges den 28. på RH. Fint å få det unnagjort, og bruke sommeren til å få operasjonssåret til å gro. En tumor fra Øyelokket skal også fjernes (2.7.) og om ikke det holder skal det med ultralyd og kirurgisk kompetanse sjekkes om navlebrokken som etterhvert er blitt plagsom, også bør gjøres noe med før sommerferien er over.

Slik er det for oss tx-folk. Det er stadig noe å justere for at donasjonen fortsatt kan ha effekt - Holde meg i live.

På dagtiden er det gøy å male akkurat nå, og bildene blir presentert på min Globale blogg

Monday, June 11

Tropedager og tropenatt

Det er ikke så mye å rapportere fra denne helgens kamp mot heten. Først var vi i byen på fredag samtidig med at Ferder-seilasen startet. Mye folk og tørste sommerglade mennesker på Aker Brygge.
Dernest måtte bildet til Terje og Bitte fullføres på lørdag (samtidig med et hyggelig besøk av Rikke), og "Fiskevær" ble ganske bra i deres nyoppussede hyttestue. Vi hadde en hyggelig kortkveld sammen med grillmat, vin, XO og mye godteri forøvrig. Kanskje det ikke var rart at det ble en sløv søndag med temperaturen på 30 tallet.
Temperaturen klokken 2 natt til søndag var også 21 grader så vi kan vel snakke både om tropedag (>30) og tropenatt (>20 grader)
Nå er det tid for blomstring og Fagerbusken står om noen timer i full flor. De rosa blomstene surrer av insekter, men så lenge de er der og ikke på kroppen min, skal jeg ikke klage, Varmen skal holde seg noen dager til påstår værmdamene, men det forhindrer ikke naturen å fortelle at jin og jang hersker her ved at den sender ned noen regndråper i omegnen.
Gladnyheten fra Wales skal vi komme tilbake til, men det skal bli hyggelig med flere på besøk etterhvert.

Monday, June 4

Jugendbyens Ordfører fyller år - Gratulerer

Med dette bildet som vi har tyvlånt fra John Myrstad, sender vi våre hjerteligste gratulasjoner til Jugendbyen Ålesunds Ordfører, Arve Tonning, som fyller 60 år i dag. Han gir seg etter kommunevalget til høsten, men trer vel da bare tilbake til Skyggeregjeringen som mener det meste om det som skjer i byen.
Ett av de tema som han burde konsentrere seg om, for den saks skyld allerede som Ordfører fra Høyre, er det Jugendsenteret i Ålesund kaller fasadeisme. Mye tyder på at byens politikere og utbyggere har vanskeligheter med å ta inn over seg konsekvensene ved en faglig uforsvarlig utbygging, så her må politikerne med Ordføreren i spissen vite sin besøkelsestid.

Vi bør vel her i bloggen også vise et bilde av dagens jubilant, men det er ikke så lett å velge blant de mulighetene som finnes i det digitale arkivet. Siden mange av bildene viser hvordan årene har hatt tid til å sette preg på Gamlegjengvennen Arve, velger vi et bilde som er tatt mer enn 41 år siden. Ung og kjekk, ingen kommentarer forøvrig denne gang.

Sunday, June 3

NÅ ER DET SOMMER

Champagne og grillørret til middag i går. Varmt på hemsen. ca 10 grader i natt.

Pluss 21 grader klokken ti i formiddag. +23 i byen klokken 16. Det er sommer med alt det betyr.