Friday, January 6

Trettende dag jul


Juletreet er satt i kjelleren
Originally uploaded by ArneA.

Den 6. januar er det trettendedag jul. Denne dagen kalles Hellige tre kongers dag. Dagen skal minne om vismennene fra Østerland som kom til Betlehem.
Mange kaster ut både julen og juletreet på trettende dag jul. Vi flyttet julestasen i kjelleren for to dager siden. Hos noen varer jula til påske.
Dagen ble i gamle dager også av noen kalt Avfaredag. Det var fordi juleturingen nå var over og alle gjester skulle reise hjem. Åsgårsreia begynte sitt tilbaketog denne dagen. Det man drømte denne natten ville skje i virkeligheten. På kvelden måtte folk holde seg i hus, Julemat ble servert og skål ble drukket for et godt år. Vi spiser hjemmelaget pizza til middagsmat selv om fenalåret og mårpølsen muligens hentes frem noe senere på kvelden.
Trettendedagen var også en viktig merkedag for været. Dersom det var fint og klart vær på trettendedagen ga det et godt og grøderikt år, sa man. Været denne dagen ville vare i 13 dager. Hos oss er det meldt overskyet og ca 3 minusgrader. Nå begynner også den kaldeste delen av vinteren, og gulvkablene på badet er skrudd litt opp.
Primstavens tegn for denne dagen er en klokke, tre kors, tre kroner eller tre menn.

Hvorfor da juletre som følgebilde i januar? Mange vil nok tro at det nå har klikket helt, men januar måned har jo fått navnet fra den romerske guden Janus som både hadde ansikt som så forover og bakover. (Min lille gudefigur fra India viser Brahma med fire ansikter).
I begynnelsen av januar trekker vi trådene tilbake til hva som har hendt året før. Vi gjør som Janus: avslutter regnskaper, henter frem nye kalendere og legger planer for de kommende 12 måneder. Les mer om Janus her:

 • Janus
 • 2 comments:

  Anonymous said...

  De tre vise menn var egentlig kvinner! Etter besøket hos Jesus, sa en av dem:Så du deeee sandalene Maria gikk med??
  Fortsett bloggingen
  T.

  ass2006 said...
  This comment has been removed by a blog administrator.