Monday, November 27

Været


Jeg er overlykkelig. Det er fortsatt ikke snø i Oslogatene slik at parkering fortsatt er oppnåelig. Gresset på Solvang er grønt og fint, løvet er borte fra trærne, solen lager et gult lys over hustakene når vi våkner, men utsiktene fremover er ????????
Ja, hvordan er de egentlig?

Denne figuren viser temperaturutviklingen i år sammenlignet med 2005. Ganske mye varmere nå i slutten av november, og nå antas det at varmerekordene vil falle flere steder i landet. Til og med når det gjelder nedbør, er det kommet mer enn forventet. Det er bare strømprisen som holder seg oppe. ( i dag setter Hafslund ned prisen med 1,01 øre, men det er ikke stort å merke av slikt.)

På temperaturprognose-kartene, vil vi ha temperaturer rundt pluss 10 gr på fredag. Da er det 1. desember og bildet fra ett år tilbake gir et lite inntrykk av de klimaforandringene vi opplever. Kortsiktig utslag eller trend. Det vet vi vel først om flere ti-år.

Saturday, November 18

Deilig Julebord med alt kroppen har godt av


Tullen koser seg

Julebord Dr Holms


Klar til middag på Geilo, Dr. Holms tradisjonelle Julebord med alt kroppen tåler

Julebord på geilo


Snø i bakkene men regn i luften

Friday, November 17

Jorden er flat



I en blogpost 18. september i år henviste jeg til en artikkel i Aftenposten hvor tittelen var "Verden er i Asia", som innledes med: "I ÅR blir Kinas eksport større enn USAs. Om ti år vil Kinas økonomi produsere mer enn den amerikanske".

I dagens Aftenposten finner vi en ny artikkel Data gjør jorden flat. Her vises det til boken "the world is flat" av Thomas L. Friedman som i sin faste spalte i New York Times på lørdag blant annet skriver : "Jeg tror fortsatt at når historien om denne perioden skal skrives, vil ikke historikerne fremheve 11. september 2001 eller USAs invasjoner av Afghanistan og Irak. De vil fokusere på utviklingen i Kina og India, på hvordan verden tilpasser seg og hvordan landene - og ikke minst USA - håndterer mulighetene og utfordringene Kina og India byr på."

På nyhetene i går hørte vi også, at til tross for møtet i APEC hvor toppene i Asia Pacific samles, er dette bare et stopover for Chinas president på vei til India. Over 2,5 milliarder mennnesker befinner seg i dette enorme Kina-India-markedet (hvor IKT er sentralt), og da kan jeg ikke la være å tenke på at den norske finansministeren bruker en hel dag til å vise sin provensielle holdning gjennom å opptre i media vedrørende lederlønningene i Norges virkelige teknoligiske spydspisser.
Fokus er viktig, men viktigst er hva man bør ha fokus på.

Dessuten, til alle mine venner som fortsatt skryter av at de ikke (eller i hvert fall sjelden) anvender moderne teknologi som PC eller Mac utstyr, lytt til Grete Faremo:
"IKT er ikke primært utilgjengelig "teknologi". PC-en er ikke bare noe vi bruker til skriving, e-postlesing og Internett. Interessen for digital kompetanse og forståelsen for IKT som strategisk verdiskaper, bør ligge langt fremme i hjernebarken hos norske toppledere og politikere, helt opp til regjerings- og stortingsnivå. Potensialet er stort!"

Ha en god web-helg !

Tuesday, November 14

Man blir eldre, men husket på

En hilsen fra England på en vanlig bursdag.


Watch the Video
Takk dit og takk til alle andre hilsninger fra slekt og venner.
Og nok en gang klem til Helene, som også synger bursdagsangen:


Watch the Video

Saturday, November 11

Bordets overflod



Antikviteter fra 1690 årene utstilt som ferdigdekkede bord

Kåre Berntsen Høstutstilling


Høstutstillingen med Munch og underholdning av Kari Bremsnes sendt på mobilblog

Thursday, November 9

Høst på Solvang (mobilblog)


Etter at snøen har vært på besøk på hytta men også trukket seg tilbake for en stund, var det på tide å rake løv. Nå har plenen de 6 cm gress som anbefalt og verandaen er pakket inn i plast . Snøen kan godt komme her oppe på lenge det er bart i byen.

Wednesday, November 8

Truls på besøk


I går hadde vi besøk i heimen.
Truls, som i sommer fikk tilleggstid i livet gjennom en dobbel lungetransplantasjon, kom på besøk, deltok i middagsmåltidet, og ga oss en givende prat utover kvelden.
Hyggelig.
Truls hadde med seg et merkelig innhold på en liten flaske. Vel, i ettertid vil han kanskje ha tenkt "perler for svin", for ikke klarte vi å identifisere hva det var på farve, lukt og knapt nok smak. Som den pedagog han er hjalp han oss imidlertid med løsningen; Skjellpiggsopp soya.

Takk for soyasausen, lykke til med kontrollene på RH og forberedelsene til festen 19.mai neste år, hils Hilde og vi gleder oss til neste besøk.

Sunday, November 5

Bokanmeldelser


I denne ukeslutten handlet jeg to bøker.
På lørdag var vi (nesten som vanlig) innom Galleri Steen og så Jørgen Holens siste utstilling av 50 oljemalerier. Samtidig er det lansert en bok i anledning utstillingen, hvor Lars Elton og Vidar Myklebust har dekket kunstnerens utvikling menneskelig og kuntnerisk. Boken er godt illustruert med bilder fra denne konkrete opphengingen, men viser enda mer hvordan den autodidakte kunstneren har utviklet seg fra slutten av åttitallet.
Bildet her i bloggen er vårt eget "Såkvinnen" som vi anskaffet i 2003, og henger på fondveggen i spisestuen.

Den andre boken jeg kjøpte i helgen, er "Over streken, Avistegninger i grenseland" som Andres Giæver har redigert. En herlig samling karikaturer fra 12 avistegnere. Utvalget er gjort av tegnerne selv som også kommenterer bakgrunn og reaksjoner på strekene sine.
En julegavebok for de som vil spre litt humor. Jeg har her i bloggen tyvlånt en tegning som er hyperaktuell i disse dager da IA-utvalgets innstilling om innstramminger i sykelønnsordningene skal presenteres i morgen.

Saturday, November 4

Kultur og Natur


Sommeren for to år siden valgte vi en anderledes tur tilbake til Oslo etter en vellykket samling med Gamlegjengen på "hytta" til Asbjørn og AnneKath i havgapet.
Vi valgte veien via Hjørundfjorden, Standalseidet, Nordangsdalen, Strynefjellet, Lom og Valdresflya. En flott tur med et minnerikt opphold på Hotel Union på Øye.

Rett over hotellet ligger fjellet SLOGEN.
Fjellet, som mange har sagt er dronning Sonjas yndlingsfjell, har jeg forsøkt å gjengi i et maleri sett fra midt i Hjørundfjorden. Fjellet bak er Smørskredtind.

I går tikket en mail in fra Asbjørn som i høst hadde vært oppe på toppen av Slogen. Der hadde han truffet ei "fjellgeit", som i løpet av et halvt år hadde vært på 120 topper på Sunnmøre og fotografert alle. Bildet han tok fra Slogen med 360 graders utsikt kan sees her. Gå inn på sidene og klikk på bildene for å få med detaljer.

For ytterligere informasjon om fjellene utforsk fotografen Arnt Flatmos bildegalleri.