Friday, October 28

Årets Læringshelt: Fredrik Bjørkmann Johansen, Moss


IMG_2992
Originally uploaded by ArneA.

Noen ganger er det kjempehyggelige nyheter som kommer. Fredrik er valgt til Årets Læringshelt. Gratulerer!!
Vi kopierer hva dette er og hvilke kriterier som legges til grunn fra Voksenopplæringsforbundet.

Voksenopplæringsforbundet vil også i år dele ut en Læringsheltpris. Vi håper at så mange som mulig vil delta aktivt for å finne en verdig kandidat til årets Læringsheltpris. Den vil bli delt ut 25. oktober 2005.

På vegne av UNESCO organiserer Utdannings- og forskningsdepartementet, den norske UNESCO-kommisjonen og Voksenopplæringsforbundet en internasjonal uke for voksnes læring, The International Adult Learners' Week, i tiden 24.-26.oktober 2005. International Adult Learners’ Week 2005 har som tema ”Lifelong Learning – active citizenship. Til denne konferansen inviteres ca. 50 gjester fra hele verden. Under konferansen blir det en ”prisseremoni” - et arrangement i arrangementet med bl.a kulturinnslag, musikk, taler, og også utdeling av VOX-prisen for læringsarena, Læringsheltprisen og Folkeopplysningsprisen.

Kriterier

Læringsheltprisen ble delt ut for første gang i 2003. Den gis til en person som har brukt utdanning for å komme videre til tross for hindringer som:
- alder eller kjønn
- liten eller ingen grunnutdanning
- fysiske eller psykiske hindringer
- kulturelle og sosiale forhold

Utdanningen kan være:
- lang eller kort
- formell eller uformell
- men må ha ført til en dokumentert endring i personens livssituasjon

Se i kommentarene hva Fredrik har vært igjennom, og oppnådd, eller se

 • Fredrikstad Blad

 • Vi ønker Fredrik all lykke i den endrede livssituasjonen hans. Nok en gang Gratulerer.

  UPDATE May 28, 2009:
  Fredrik died May, 21st 2009.

  2 comments:

  Arne said...

  Dette er mer om Fredrik og hans vei til prisen.
  Utdanningen skal føre til dokumentert endring i personens livssituasjon.

  Årets læringshelt var fra 1988 - 2001 rusmisbruker i Moss. Etter å ha gått
  gradene i de forskjellige stoffene, var han i 2001 nær ved å dø og ble tvangsinnlagt
  på Veum Sykehus, post 5 avdeling for rusbehandling. Etter 4 år med behandling og skolegang, klarte han likevel å komme dit han som rusmisbruker bare hadde drømt om å kunne komme.
  Han har nå fått plass på 4-årig lærerutdanning ved Høgskolen i Halden.

  Forslagstilleren møtte læringshelten for et år siden, da han i tillegg til siste året på videregående skole, hospiterte ved Møllehjulet skole og miljøtiltak. Det gjorde han for å se,
  lære og kjenne på læreryrket.

  Læringshelten og hans historie har gjort et sterkt inntrykk på forslagstilleren. Fra å
  være så langt nede som et menneske kan komme og reise seg opp igjen, er en sterk prestasjon sier han, og er glad for å få lov til å bidra på læringsheltens vei mot et
  arbeid blant barn og unge.

  Årets læringshelt har en flott evne til å komme i kontakt med ungdom og skape gode og trygge relasjoner. Hans trang til å lære mer, viljen til å endre sin livssituasjon og hans mange menneskelige kvaliteter er årsaken til at Fredrik Bjørkmann Johansen blir kåret til årets læringshelt.

  Arne said...

  Mamma Turid har alltid støttet Fredrik

  – Nå er gutten min slik han alltid burde ha vært. Den gamle gode Fredrik fra guttedagene. Han har vært i en tåkelagt rus noen år, nå er han ute igjen, sier Turid Bjørkmann.

  – Jeg er bare fryktelig stolt på Fredriks vegne. Jeg har aldri gitt opp håpet, og sammen med hans søsken kjempet knallhardt gjennom mange år for å få ham i behandling. Men Fredrik ville aldri blitt frisk uten at han hadde villet det selv. Det er han som skal ha ros for å ha kommet seg på bena, sier hun.

  Hun innrømmer at det har vært tøffe tak og harde feider.

  – Jeg visste at Fredrik bare måtte ha stoff, og har hjulpet ham med masse penger til det. Alternativet ville vært kriminalitet og stoffgjeld, og jeg ville ikke at han skulle ende opp slik. Mange kritiserte meg for det, men nå står han der med et rulleblad uten dommer, og han skylder ikke sitt gamle miljø en eneste krone, sier Turid.

  Mange ganger møtte hun veggen.

  – Til og med fagfolk anbefalte meg å kaste ham ut, slik at ikke også jeg ble en del av en narkomans liv. Det kunne jeg aldri få meg til. Fagfolk får si hva de vil, men kaster man et barn ut av hjemmet på grunn av rusbruk er det barnet fortapt. Det er jeg sikker på, avslutter en glad og stolt mor.