Monday, August 14
NaturKulturTur med Gamlegjengen
Ferien 2006 går mot slutten.
Det forhindrer ikke at noen av de største øyeblikkene fra en herlig og opplevelsesfull sommertid har funnet sted sist helg.
Sammen med Gamlegjengen har vi vært ved Gålåvannet (Peer Gynt i friluft), på Sandbu (gård fra 1100 tallet) i Vågå, på Morki i Bjorli (med rømmegrøt og spekemat hos Kirsti og Erik), besøkt Bud i Romsdalen (hvor min stamfar Mads Paulsen levde midt på 1500-tallet), kjørt Atlanterhavsveien til Kristiansund, vært gjennom tunneler og over broer på hjemveien, som gikk over Hjerkin/Folldal og langs Rondane (og Harald Solbergs vakre motiv).
Bildet viser en glad Gamlegjeng som hadde æren av å få besøke Kjell Holm på hans fantastiske gård Sandbu i Vågå.
Helgen har vært en samling av naturopplevelser, kultur gjennom en spektakulær fremføring av Ibsens Peer Gynt (for 99. gang med S.Sturla Hugnes) med Griegs musikk til og en lang biltur. Detaljer kan komme, men her er noen flotte bilder fra helgen:
Skibladner på vei til Lillehammer
Juvet under Harpefossbroa
Tilskuerne på Peer Gynt var forberedt på regn, og det kom:
Kaffe smaker i solen på Morken
Over fjellet fra Lesja til Vågå Slådalsvegen:
Sandbu gård, Vågå
Gårdstunet på Sandbu:
Terje Fagermos soverom på Sandbu
Sandbu har fått EU´s kulturpris i 2002: (For å lære mer om Sandbu må dere bla dere frem via tidligere vinnere og slå opp på 2002. Det er det verd å gjøre)
Inventar fra en av de 24 bygningene hvor velkomstskålen ble inntatt.
Under flukten fra tyskerne i 1940 ble Kong Haakon og Kronprinsen forhindret på grunn av dårlig vær over fjellet mot Åndalsnes. De bodde således i perioden 17. - 21. april 1940 på Sandbu. Kongefamilien er fortsatt nære venner med Kjell Holm.
Kongerommet er godt ivaretatt.
Kjell Holm har fått bygget er kapell på gården hvor det årlig holdes Olsokmesse.
Dette er den gamle altertavlen fra 1660.
En brå overgang fra den vakre og helt unike gården til Kjell Holm i Vågå, via en hyggelig kveld med Gamlegjengen på Morken (inkludert privat oppsetting av Peer Gynt med Anton som Peer) til Fuglefjellet på Bud i Romsdalen.
Nostalgi for en som savner fuglefjellet i Ålesund, men som også tør innrømme at han hatet dritten fra det den gang han bodde der.
Atlanterhavsveien ved Hustadvika:
Et av Norges mest berømte malerier, Harald Sohlbergs "Vinternatt i Rondane" (1911-14) er malt med utgangspunkt fra dette stedet på veien fra Folldal til Ringebu.
Med dette avslutter vi en hyggelig langweekend sammen med gamle og kjære venner. Jeg gleder meg allerede til neste samling med eller uten natur og kultur. Bare det å være sammmen er en opplevelse hver eneste gang.
Takk for denne gang; Erik og Kirsti, Per og Vigdis, Arve og Liv, Harald og Solveig, Anton og Grete,
og i bakgrunnen venter også Helge og Astrid, Asbjørn og AnneKat.
For å se samtlige bilder fra helgen, trykk her
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment