Sunday, March 5

Baccalao a la Lutefisk


Tullens største torsk i Borgundfjorden
Originally uploaded by ArneA.

Lutefisk sesongen er forlengst over.
Skrei-fisket i Lofoten har erstattet mange av fiskemåltidene med deilig fersk Torsk (vandrer). I år har også Møretorsken vært prima, og enda er ikke Borgundfjord-fisket kommet i gang, slik vi opplevde det i mars for et par år siden (bildet)

Torskefisket gir også råstoff til klippfisken.
Klippfisk er saltet og tørket torsk. Navnet er opprinnelig kleppfisk, som betyr fisk som er lagt ut på svabergene og tørket. Nå brukes det andre tørke metoder, men noen mener at den beste fisken er den som er soltørket på fjellet.

 • Klippfisk oppskrifter

 • Klippfisk bruker vi vanligvis som gryterett med løk, paprika, poteter, chili og tomater. I dag har vi imidlertid spist klippfisk på samme måte som vi spiser lutefisk før jul. Flott hvit fisk sammen med poteter og ertetstuing. Tilbehøret er sennep og baconfett samt bayerøl. Akkevit? Herlig.

  Takk til søster Gerd og hennes kollega som har skaffet fisken fra Møre, svoger Arne som har sendt den med Norgespakke til Oslo, og meg selv som har passet på å vanne den ut i flere dager til et fantastisk søndagsmåltid.
  Tullen har skrellet potetene og laget ertestuingen, og er vel så fornøyd med at det på damemiddagen senere i måneden ligger ferdigrenset, utvannet og fast klippfisk klar til det måltidet.
  Og om litt, er kaffen klar.....

  1 comment:

  Anonymous said...

  Enten er torsken veldig stor eller dama veldig liten....
  Nesten julestemning i huset etter st dlikt måltid
  T