Tuesday, May 9

9. mai og min egen politiske oppvåkning


I dag, 9. mai er det to personer som skal nevnes spesielt.

Den første døde for akkurat 30 år siden; Forfatteren Jens Bjørneboe.
I min gryende oppvåkning fra et dunkelt poliitisk mørke ble utgivelsen av essaysamingen "Vi som elsket Amerika" i 1970 en viktig del av de spørsmål som jeg ble tvunget til å mene noe om av mine venner Kjell og Knut. I dag står forfatterens samlede bøker inkludert den danske utgaven "Uden en trævl" i bokhyllen (mange lest flere ganger). At forfatteren også var en hyppig gjest (som undertegnede) på gamle Casino i Stortingsgaten, har vel neppe redusert respekten for hans forfatterskap.

Den andre fyller 75 år i dag; Forfatteren Erik Damman.
Boken Fremtiden i våre hender fra 1972, og ikke minst hans kraft på det store massemøtet i Nadderudhallen 25. april 1974, var med på å befeste min tro på "konstant ulydighet" i forholdet til autoriteter og akademiske sannheter. At han var tidligere kollega med Helge, gjorde bare kontakten mer interessant.

Dagen i dag er forøvrig så full av andre historiske hendelser, at henvisningen får være tips nok til egne studier på Wikipedia. Den har gitt meg en anledning til å minnes en spennende og utviklende ungdomstid med godt kameratskap i 70 årenes Oslo.

No comments: