Tuesday, October 23

Internet hastigheter og ting tar tid

Som mine lesere for noen dager siden sikkert fikk med seg, har jeg i det siste arbeidet med å få opp hastigheten på min internett forbindelse. Utfordringene med linjer og sentraler, settinger og passord er tilbakelagte problemer, og nå fungerer det som det skal. At jeg har et par Airport Extreme og Express enheter til overs får stå sin prøve. Jeg er på nett med nytt multimodem Speedtouch ST 780WLT (T for Telenor) både via ethernet og trådløst. Printeren fungerer trådløst og nettavisene kan leses ved frokostbordet. Bildet viser at jeg har en hastighet som er 84% raskere enn det globale snitt, og 76% raskere enn det som er vanlig i Norge. Kan ikke klage på det.
På den andre siden er jeg som alle andre med en sykehushistorie klar over at ting tar tid. Det å bli bra etter blodproppen vil ta ca 6 måneder med nåværende Marevan behandling. Godt jeg er hjemme i Norge og ikke ligger på sykehus i Spania hvor de estimerte tiden til "lenge" med Heparin behandling intravenøst. Har i dag også fått bekreftet at jeg ikke er smittet av MRSA etter oppholdet, og det i seg selv er jo bra.

Andre ting tar også tid. Mandag 8. oktober skulle jeg vært tilstede på en tilstelling i Gamle Logen hvor vår nå pensjonerte kjære dr. Svein Simonsen ble tildelt LHLs Ærespris. På rygg i Spania ble dette som kjent ikke mulig, og litt tid har det også tatt å skrive om det her i bloggen. Svein og hans kone Grethe ferierte ved Marbella samtidig som jeg lå på sykehuset, og hadde jeg ikke blitt sendt hjem hadde han kommet på besøk. Bra at de kunne ha ferie uten at Svein måtte på "jobb". Audun Bell (FHLTs mangeårige leder) er også på ferie i Marbella, og var hyppig i SMS kontakt med oss under tiden på Santa Elena på samme måte som slekt og venner. Godt å vite at noen bryr seg.

Referansen over til Æresprisen som er omtalt på LHLs hjemmesider, inneholder også bildet av Svein sammen med LHLs forbundsleder Svein Erik Myrseth som jeg hadde gleden av å samarbeide med i Styret i tre år, og Bente Sæther Wahlberg som i november 1983 ble Norges første hjertetransplanterte person.
15 år og 293 pasienter senere ble det min tur som den første av hittil fire med kombinert hjerte og nyre transplantasjon.

Ærespris-juriens begrunnelse for tildelingen til Svein tar jeg med i sin helhet:
Tillitsvalgte og medlemmer i LHL og ansatte i LHL-gruppen er invitert til å komme med forslag på priskandidater. Utvalget hadde i år i alt 27 forslag til vurdering.

Blant disse forslagene gikk utvalget samlet inn for at LHLs ærespris 2007 tildeles tidligere ass. avdelingsoverlege og seksjonsoverlege for hjertesvikt og hjertetransplantasjon ved hjertemedisinsk avdeling på Rikshospitalet, Svein Simonsen.

Det er femte gang at LHLs ærespris deles ut, og la meg si det slik, det er en spesiell glede for meg å kunne dele ut æresprisen til en person som på en så ekstraordinær og betydningsfull måte har vært direkte knyttet til en av våre pasientgrupper, - de hjertesyke. LHL har i alle år fulgt transplantasjonsvirksomheten på nært hold og med stor interesse. I all beskjedenhet må vi kunne si at LHL var ”fødselshjelper” da Foreningen for Hjerte- Lungetransplanterte ble stiftet i 1987. I år kan foreningen markere 20-årsjubileum, og FHLT er i dag en del av LHL. Sammen med LNT og FHLT arrangerte LHL en viktig konferanse om organdonasjon i 1992. Et forprosjekt om bedret organtilgang, der LHL var med, leverte sin rapport i 1995. Vi var også med på den store kampanjen ”Reklame for alvor” i 1996 og ble med i Stiftelsen Organdonasjon i 1997. LHL har hele tiden vært opptatt av å hjelpe flere og redde flere liv ved transplantasjoner. Vi arbeider for å få ventelistene ned, og øke tilgangen på organer. Nettopp dette kommer vi tilbake til under minikonferansen senere her i dag.

Og det er altså en som har stått midt oppe i transplantasjonsvirksomheten i 24 år, som vi ønsker å hedre i dag. I begrunnelsen for årets tildeling sier LHLs æresprisutvalg blant annet: ”Utvalget ønsker å gi LHLs ærespris til Svein Simonsen for alt han gjennom en årrekke har betydd for hjertetransplantertes livskvalitet og livssituasjon, og for det han har gjort for hjertetransplantasjonsvirksomheten her i landet.

Svein Simonsen kom til Rikshospitalet i 1970. Fra 1980 ble han med i prosjektgruppen som startet planleggingen av hjertetransplantasjoner under ledelse av professor Karl Victor Hall. Simonsen deltok sammen med professor Tor Frøysaker og resten av teamet da de i november 1983 gjennomførte Norges første hjertetransplantasjon.

Som kardiolog hadde Simonsen og hans avdeling ansvaret for å vurdere søknader om hjertetransplantasjoner, og for utredningsarbeid forut for at pasientene ble satt på venteliste. Etter transplantasjonene var det også han og hans avdeling som hadde ansvaret for oppfølging av pasientene med jevnlige kontroller. Han har dermed hatt en enestående og spesiell nærkontakt med den enkelte pasient. Alle hjertetransplanterte kjenner Svein Simonsen. De setter umåtelig stor pris på ham. Fra 1983 til Simonsen sluttet i 2006 dreide det seg om nær 550 hjertetransplanterte, som har fått oppleve hans gode oppfølging, hans oppofrende arbeid og hans evne til å forklare medisinske prosesser.

Hans oppmerksomhet og oppfølging av pasientene har strukket seg langt ut over det rent medisinske. Med sitt engasjement har han alltid vært tilgjengelig for sine pasienter på telefon eller for personlig møte. Han er blitt kalt hjertetransplantertes far. Han har satt pasientene i sentrum, og det er betegnende for hans holdning til pasientene når han i et intervju med LHLs fagblad, ”Trygd og arbeid” sa følgende: ”Kontakten med pasientene er viktig for at vi som fagfolk kan lære av pasientene. Det er pasientene som er spesialister på å leve med et transplantert hjerte, og de har erfaringer som vi kan føre videre til nye pasienter.”

Men det er ikke bare på sykehuset at Simonsen har vært tilgjengelig for sine pasienter. Etter at Foreningen for Hjerte- Lungetransplanterte ble opprettet i 1987, har Simonsen fulgt med i foreningens arbeid og oppgaver. Han har deltatt i landskonferanser og på lokallagsmøter, og har bidratt som foredragsholder og rådgiver. Han har også vært med som ”livlege” ved europeiske leker for transplanterte og han var selvfølgelig ansvarlig lege da lekene ble arrangert i Sandefjord i år 2000. Transplantasjoner, medisinsk oppfølging, foredrag og gode råd, - ingen oppgave har vært for stor eller for liten for Svein Simonsen. For LHL er det også viktig å nevne Simonsens store forskningsinnsats, og at han var med i det team som utførte den første PTCA-behandling i Norden.

Årets ærespris fra LHL går til fagpersonen, seksjonsoverlegen og medmennesket Svein Simonsen!
Denne begrunnelsen kan jeg slutte meg til på alle måter. Svein har betydd svært mye for meg. Gratulerer med Æresprisen. Vel fortjent.

No comments: