Sunday, March 25

EU - Romatraktaten 50 år

I dag er det femti år siden 12 europeiske ledere fra seks land undertegnet Roma-traktaten om det Europeiske Fellesskap (EF, EEC, EU). Forholdet mellom Norge og den Europeiske Unionen i dag skal jeg ikke gå nærmere inn på her, men Utenriksdepartementets hjemmesider viser litt av regjeringens argumenter om hvorfor EU også er viktig for Utenforlandet Norge. enten vi mener nei eller JA!

For mine yngste lesere kan en liten historiebeskrivelse være på sin plass:
I 1962 vedtok Stortinget at Norge skulle søke medlemskap i EF, men President de Gaulle i Frankrike nedla veto mot brittisk medlemskap i januar 1963, og det ble da heller ikke aktuelt for norsk medlemskap.
I 1970 vedtok Stortinget på nytt å søke om medlemskap. Jeg kan vel langt på vei si at utviklingen i tiden frem mot folkeavstemningen 25. september 1972 (53,5% nei), kom til å bety mye for min egen politiske plattform. Denne prosessen og redselen mot "Unionen" ble til et bastant Nei til EF den gangen.
I 1992 sendte regjeringen nok en gang søknad om medlemskap i EU. Unionen hadde utviklet seg til noe helt annet enn det vi fokuserte på i 1972, og det samme hadde jeg. I folkeavstemningen 28. november 1994 (52,2% nei) befant vi oss i Asia, og holdningen var klart JA, men jeg deltok ikke.
I 2007 er Norge fortsatt utenfor. Mens Europeiske ledere fra øst og vest, fra rike og nærmest fattige land, samles til feiring i Berlin i dag, er vår egen Statsminister i Kina. Det må jo føles rart for EU tilhengeren Stoltenberg, men noen mener jo at mens vi har sagt nei til å delta i den europeiske utviklingen sier vi ja til den globale. Der er det jo godt å komme med Nisselua, Landbrukssubsidiene og Statskirka.

Det mest urovekkende er vel egentlig at jeg nå tilhører tvilerne til medlemskapet. Fra Nei til Ja og nå TjaNei. Vi har det jo bra her på berget på grunn av oljen vår (og fisken) som vi helst ikke vil dele med noen bortsett fra utenlandske storkonsern som aksjeeiere, men vi hører jo egentlig hjemme i det vestlige fellesskapet og de verdier det representerer uansett hvordan grensene i Europa tegnes.
Det er vel egentlig dette det dreier seg om: Å være med når beslutninger tas eller bare leve med konsekvensene av beslutningene
Godt det ikke er folkeavstemning på gang i denne Stortingsperioden.

Uansett Gratulerer med dagen Europa!

No comments: