Saturday, November 24

Lørdag morgen, trim og litt folkeopplysning

Det er fortsatt en uke til adventtiden begynner. Likevel er juledekorasjonene utplassert i butikkvinduer og granbar, stjerner og klokker opphengt i gatene. Grantrær er plassert på sentrale plasser og torg i hovedstaden, lysene er hengt opp og det vil ikke forundre meg om de også skal tennes denne helgen.

Morgenhimmelen er stålblå denne lørdagen, og sola fra de østlige sider av Oslo, sender sine kalde stråler mot de øverste delene av bebyggelsen "bak slottet."

Foran Slottet var det som vanlig vaktavløsing klokken kvart på to i går. De stramme gardistene så ut til å ha tatt Lill Babs oppfordring fra 80-tallet på alvor. "Knip i Sjerten" var et av meldingene på Vinylen, da hun som en følge av Jane Fondas Workouts oppfordret voksne kvinner å "Gympe". Antrekkene med trange tights og Tanga utenpå, er det bare noen få som fortsatt ikler seg i helsestudio. Å bevege seg hjemme etter JF-videoen er tillatt også for de som ikke tør delta på felles Aerobik.

Begrepet "Bak Slottet" er av noen sett på som synonymt med beste vestkant, og ofte brukt ved salg av boliger. Fra Entra Eiendoms hjemmesider har vi klippet
Langs Parkveien og Wergelandsveien ble Nordens eldste byvillaområde anlagt i 1846-47. «Villastrøget bag Slottet» kalte slottsarkitekt Hans Linstow området og intensjonen var å avgrense Slottsparken fra de omkringliggende private eiendommene.

Slottet skulle danne skillet mellom by og land. Ideen om at bypaleet var knyttet til byen og villaen til landet, var kjente motiver fra arkitekturhistorien og typisk for tidens arkitekturoppfatning. Linstow hentet ideen om bebyggelsen bak slottet fra England. Villastrøkene av engelsk type ble beskrevet som «a general layout of the estate with houses of various styles set around an open lanscaped area». Det var et mål å gjøre villaene så forskjellige «at de kunne passe og uttrykke hver manns karakter, stilling og historie». Det ble et strøk med små trevillaer som lå på linje, trukket inn fra gaten med hage foran.

Murtvangen fra 1878 forandret stedets landlige karakter vesentlig. Idylliske trehus i sveitserstil ble erstattet med tre etasjers murvillaer inspirert av de nye bypaleene i klassisismen og nyrenessansen.
Etter hvert ble husene seende slik ut. Så nå vet dere det.

No comments: