Wednesday, November 21

Mellom himmel og "helvete"

Bloggtittelen i dag er muligens ikke 100% passende, men et blikk ut av vinduet på morrakvisten viser nok en typisk grå novemberdag.

Det samme var tilfelle i går.
Værmeldingen sa det skulle bli en fin solrik dag på Østlandet, men her nede i Oslogryta betyr det som oftest ganske grått på denne tiden av året. Morgentåke kaller noen det, men den varer frem til lunsj og ved to-tiden har skumringen gjort sitt for at det oppleves like grått.

Da er det godt at det er et uttrykk hos værfolkene som heter lettere i høyden.
På det første bildet i dag ser vi Vettakollen med sitt tåkeslør. Ser dere godt etter kan Tryvannstårnet skimtes i skyene til venstre på bildet. Trærne ved kafe Utsikten på Solvang 4, skinner fortsatt i sin gyldne drakt.

Havebyen ligger også fri for tåken. Det er frost og rim på bakken, men løvet på trær og hekker er ryddet og lagt i komposten. Familiene har flyttet hjem og lekeplassen er tom for barn. Det er bare midlertidig fordi barnehavene på Nordberg ofte besøker "eventyrbyen", som de kaller området, gjennom hele året. Det er stille der oppe på denne tiden. Selv fuglene snakker med lav stemme.
På hytteveggen vår har de fleste rosene gitt opp for sesongen. De lyser i gult og rødt fra midten av juli til ut september. En enslig snart uttørket Flammentanz har nok blitt lurt av klimaendringene, og blir det røde punktet som Rune er glad i.

Og nedenfor denne fredfulle og lyse plassen kan vi se den tjukke tåken fortsatt ligge over byen. Frostrøyk fra fjorden muligens. Forurensing fra diesel og CO2, samt svevestøv fra de trafikktette ringveiene, men mest mangel på vind slik at tåkeskyene kan flytte på seg.

Mellom himmelranden på Vettakollen og fjordbunnen ved Aker Brygge finnes det altså en plass der "ingen kan bu" fordi bestemmelsene i kontrakten med Oslo Kommune sier at det bare er sommerresidenser eller kollonihaver, og vann og kloakk ikke er tilpasser forholdene når kulden setter inn. På besøk kan vi imidlertid gå. Med eller uten kamera.

No comments: