Tuesday, January 29

Mot Norrmalt eller avviksrapportering


Vi kjenner alle til Leif Justers sketch om det som var Mot Norrmalt (You Tube video på 5,33 min)

At nesten alt som presenteres av nyheter i media også kan tituleres som avviksmeldinger (eller negative nyheter), er det vel også flere enn meg som blir litt frustrert over.
Jeg berørte temaet i en blogpost sist mandag, men nå vil jeg se dette blant annet i lys av utviklingen av nyretransplantasjoner (TX-Renis).

Først litt historie:
Den første såkalte vellykkede TX-Renis fant sted i 1954.
To år tidligere hadde man gjennomført en transplantasjon av et nyre som ikke ble “vellykket” da pasienten døde etter 22 dager. Hjertetransplantasjonen (TX-Cor) til Chr. Barnard i 1967 blir imidlertid karakterisert som vellykket selv om pasienten bare levet i 18 dager. Den mediaskapte presentasjonen av hjertetransplantasjonen var så masiv og positiv, at det negative ikke ble gitt spalteplass i det hele tatt. (pasienten hadde ikke mulighet til å overleve da avstøtingsproblematikken ikke var godt nok ivaretatt.)

Nyretransplantasjon kan skje fra levende og døde donorer.
I Norge er vi på Europatoppen for levende donorer av nyrer og nummer ti på verdensbasis. Mer enn hver tredje nyretransplantasjon i Norge kommer fra en nær slektning. Slik har det vært siden starten i 1969. Den positiv opplysning som ligger i at ektefeller og andre også kan være med på å redde liv, ikke må få drukne i avviksraporteringen om at dette "bare" er en tredel av alle nyretransplantasjoner.Norge har den høyeste nyretransplantasjonsrate (Antall TX-Renis per million innbyggere) i verden. I 2004 ble det transplantert 265 nyrer, som tilsvarer 57,7 pmi for TX-Renis. De tilsvarende tallene for Sverige var 41,3, Danmark 34,6 og Finland 37,8. I Europa har for eksempel England en transplantasjonsrate på 32,2, Frankrike 39,4 og Italia 37,7.

I 2007 ble det transplantert 260 nyrer ved Rikshospitalet. Av disse var 86 fra levende givere.2007 ble et rekordår for hele transplantasjonsvirksomheten i Norge. 401 pasienter fikk transplantert et eller flere organer i løpet av året, mot (bare) 333 pasienter året før.

Ofte fokuserer vi også negativt på at mange sier Nei til Donasjon i tilknytning til dødsfall. Avslagsprosenten fra avdødes pårørende var 23 % i 2007 mot 28 % året før, men det betyr også at 77% sa JA.

Dette er flott og gode nyheter. De positive nyhetene varer kort og ventelistene er fortsatt lange. Enda lenger er listene over syke som aldri kommer på disse listene. Kunne det være mulig å tenke oss at det ble etablert et register for personer som var villig til å gi ett nyre til et annet menneske som ikke kan fortsette livet uten en slik gave. Ville det bli oppfattet som et positivt tiltak eller negativt.

Spørsmålet reiser imidlertid endel etiske og moralske utfordringer slik B. Hofmann skriver om i sin kronikk i Tidskriftet. En del av det negative som Hofmann skriver om, bl.a. handel med organer, kaller A. Jacobsen anekdoter. Det positive som sjelden kommer frem er at den etiske standarden til helsepersonellet som arbeider i norsk transplantasjonsmedisin er langt høyere enn det mange synes å tro. Kanskje skulle det bli gitt fokus til forskjell fra rystende nyheter eller påstander/anekdoter fra utlandet.

Den gang jeg arbeidet i DNV hadde vi ofte kvalitetskontroller fra myndighetene, bl.a. Sjøfartsdirektoratet. De rapporterte bare negative avvik. Det syns mange av våre ansatte var urettferdig. Alle de positive og riktige funnene som revisorene ble gjort kjent med, kom aldri i rapportene. Det som var i henhold til vår egen selvpålagte standard (som ofte lå over myndighetenes) ble utelatt mens små avvik nedover fikk røde lys til å blinke.

Slik er det også i nyhetene vedrørende forholdene i skolen. Det finnes faktisk en hel haug av dyktige lærere, og flinke elever og studenter i dette landet. I dag kom avviksmeldingen om studietid på lærerskolene. Avvikene må ikke bli det godes fiende.

Tenk om Media i en måned kunne fokusere på det istedet.

3 comments:

ArneA said...

Siden det ikke ble noen kommentarer til dette innlegget, kan jeg jo ta det som et hint om at temaet enter er kjedelig, vanskelig, for langt til å tenne, eller bare at min besøksgruppe ikke gidder.

For arkivets skyld følger jeg derfor selv opp med en artikkel i dagens Daily Mail som forteller om Mervyn McSorley som nå har ventet i 25 år på sin tredje nyre-transplantasjon.
Avstøtingsproblematikk av nyrene han fikk tidlig i 20årene har sendt han til dialyse 3 ganger om dagen i alle disse årene.
En utfordring, men han er fortsatt i live og tror det en gang til blir hans tur. Folk har et valg til å gi fra avdøde pårørende, sier han, ingen kan tvinges til å gi "The gift for Life".

Selv i sin situasjon beholder han optimismen og troen på at han fortsatt har år å LEVE

Lucy said...

Jeg er ingen altruist. Som nyretransplantert er det ikke nødvendig å være altruist. Med det mener jeg at det å gå i døden unødvendig er bortkastet og forkastelg når det finnes altnativer. Mervyn fortjener en nyre. Ganske enkelt ved betaling.
Dr Jacobsen er en dyktig og erfaren lege. Likeså dr Hoffman. Men det å bruke dem som som vitner for univeselle sannheter blir drøyt.

Hilsen Kirsten Meyn Grieg

Anonymous said...

Vi har et presserende behov for organgivere, nyregivere, kvinnelige egg, nyregivere Beløp: $ 500.000,00 dollar
Female Eggs Beløp: $ 500,000.00 Dollars
WHATSAP: +91 91082 56518
E-post:: ( customercareunitplc@gmail.com )
Del dette innlegget.


We are urgently in need of Organs Donors, Kidney donors,Female Eggs,Kidney donors Amount: $500.000.00 Dollars
Female Eggs Amount: $500,000.00 Dollars
WHATSAP: +91 91082 56518
Email: : customercareunitplc@gmail.com
Please share this post.