Monday, December 17

Som Jula på Kjærringa

Tittelen i dag er vel et kjent norsk "saying", men som dere ser er vi allerede kommet langt i forberedelsene til neste helg.
Handlelappen er skrevet, handlet, omskrevet og handlet på nytt. Faktisk ligger det enda en reskrevet lapp på kjøkkenbordet med varer som må i hus før jul, men nå er hovedingrediensene kun de varene som må kjøpes fersk eller med senere utløpsdato. Julegaver er det også stort sett kontroll på.
Vi er mao i rute som mange andre familier før jul, og i år er det jo handledager helt frem. Det er ikke det vi spiser mellom jul og nyttår som er problemet, det er verre med det vi forbruker mellom nyttår og jul.

I dag kommer jeg med den annonserte kavalkaden av tårn og spir som besøket ved Monolitten ga inspirasjon til. Det er jo ganske slående at på alle våre turer er kirkespir, rådhustårn, høye hoteller og skylines noe av det som vi ofte foreviger. Kanskje ikke så rart at jeg er uenige i de som vil ha lavhus i Bjørvika, og begrensinger på 12 etasjer for bygg i Oslo. Jeg syns natur (les fjelltopper) og kultur (les høyhus) er spektakulære. At jeg samtidig bor sammen med en som vil til topps på alt dette (med vertigo) og angrer fælt på vei ned, gjør vel det hele enda mer merkelig.
Her følger en kavalkade av forevigede objekter som strekker seg mot skyene.

Vi begynner med Klokketårnet på Aker Brygge samtidig som tvilling-tårnene på Oslo Rådhus reiser seg majestetisk i bakgrunnen:Deretter reiser vi til Danmark og ser tårnet på Himmelbjærget, 147 moh:På vei sydover i Europa passerer vi Brussel og ser det fantastiske Hotel de Ville på Grand Place kneise over husene og gaten "vår":I Italia kommer vi ikke utenom det skjeve tårn i Pisa:Siden vi ikke har vært i Afrika og heller ikke Amerika, må ferden gå østover til Malaysia og minareten ved den nasjonale moskeen i Kuala Lumpur:Hotel Westin Plaza i Singapore (heter nå Paffles The Plaza) hører selvfølgelig med:Og lengst øst på koninentet får vi en plass til toppen av Hotel Raddison i Shanghai der det reiser seg med den postmoderne sience fiction lignende kuppelen over Folkets Park: Siden det er jul, og for mange i naboskapet et selvfølgelig samlingspunkt den 24., avslutter vi runden med Uranienborg kirke nok en gang. Uansett religiøs (eller mangel på) oppfatning tror jeg det er få som vil nekte for at dette er et vakkert bygg:

No comments: