Saturday, December 10

Arnes Julekalender: 10. desember 2005


Mohamed El Baradei
Originally uploaded by ArneA.

Tullen kommenterte i går at det hadde vært en del sykdom og krig i julekalenderen. Erik Bye sa vel en gang at man måtte berøre alvorlige tema for å kunne glede seg over Livet.
I dag skal jeg derfor skrive om fred, eller i hvert fall Fredsprisen.
Som oppfølging til gårsdagens roman, vil jeg samtidig minnes den første kvinne som fikk prisen i 1905, bl.a etter å ha skrevet boken Die Waffen nieder (Ned med våpenene),

 • Bertha von Suttner

  In October 2005, Dr. M.El Baradei and the IAEA were jointly awarded the Nobel Peace Prize for efforts "to prevent nuclear energy from being used for military purposes and to ensure that nuclear energy for peaceful purposes is used in the safest possible way."
  Prisens overrekkes i dag i Oslo Rådhus.

  10. desember er også kalt menneskerettighets-dagen.
  The date was chosen to honour the United Nations General Assembly's adoption and proclamation, on 10 December 1948, of the Universal Declaration of Human Rights, the first global enunciation of human rights.

  Artiklene i deklarasjonen kan leses her:
 • FN Deklarasjonen
  For å lære mer om opphavet til denne deklarasjon, ta tiden tilbake til Frankrike på slutten av 1700 tallet og lær mer om
 • Den franske revolusjon
  I KB kalenderen fant vi i dag et fat fra H.N. Bruuns Fajansefabrukk i Drammen 1760 - 1780

 • 2 comments:

  Rune said...

  Et lite apropos til Bertha von Suttner: I siste nummer av Levende Historie finnes der en norskspråklig artikkel med omtrent samme informasjon, se http://www.levendehistorie.no/index.php/news/forsideartikler/freds_bertha

  MVH
  Rune

  PS Borøvrig absolutt dagens tema. Jeg har selv så vidt hatt med IAEA å gjøre da de produserer såkalte referansematerialer for kjemisk analyse. Et av dem var essensielt for min doktorgrad.

  Klasse 9b said...

  jeg har ikke veldig mange doktorgrader(og ikke får jeg noen heller), men vi følger med i det som skjer, og i dag var det full ruole utenfor Grand i Oslo.
  Til og med telt på taket!!
  Nå skal vi lage pizza nam nam