Wednesday, December 21

Arnes Julekalender: 21. desember 2005


Pinnekjøtt
Originally uploaded by ArneA.

I dag er det to viktige saker som skjer. For det første er det bare et halvt år til solen nok en gang snur og sender oss på nytt inn i mørketiden. Vi skal imidlertid først feire at det er årets korteste dag, og at det nå går mot lysere tider. I dag klokken 19.35 snur solen. Vi snakker om:

 • Vintersolverv
  For det andre er det dagen for å legge pinnekjøttet i vann. Det salte og tørre lammekjøttet må få seg en skikkelig utvanning slik at det kan nytes med full glede på julaften. Vi legger det i vann den 21. fordi vi damper det lillejulaften. Da julefreden begynner. Den 21. er også fra gammelt av da julen ble markert på våre breddegrader:
 • Jul / Yule
  Hvordan pinnekjøttet skal tilberedes er det sikkert ikke så mange som er uvitende om lenger. Det er på mange måter blitt mer og mer vanlig at vi bruker lam på julaften. Det viktigste er imidlertid å vanne det skikkelig ut. Jeg glemmer aldri det året (82?) da vi glemte det og fikk diverse ubehaglige overraskelser med tørsten.
  Noen bruker selvfølgelig ribbe av gris og andre kalkun, men pinnekjøttet er og blir julaften for meg. Det selges ca 3 millioner kilo pinnekjøtt til jul her i landet, så vi er i godt selskap. Mørkt øl og Gammel Opland hører også med til julaften middagen, selv om jeg hørte nettopp at en av våre tidligere finansministere hadde uttalt at Gammel Opland ikke fantes. Ingen akevitt blir gammel i Opland.
 • Pinnekjøtt
  KB viser detalj av et framskap fra Gudbrandsdalen på 1800 tallet.

 • 1 comment:

  Anonymous said...

  Den som ser lyst på livet, sier at vi går mot lysere tider og vår og sommer fra og med 21. desember!
  T