Friday, December 9

Arnes Julekalender: 9. desember 2005


Flyktningene av Arne Ekeland
Originally uploaded by ArneA.

Dalton Trumbo ble født den niende desember i 1905. Den amerikanske forfatteren utga bare dager før den andre verdenskrigen begynte, romanen “Johnny Got His Gun”. Jeg kjøpte og leste den midt i min politiske oppvåkning da den for første gang kom på norsk i 1972. Mange ganger har jeg forsøkt å få min kone og barn til å lese boken – uten hell.
Kanskje vil en ny oppfordring i årets julekalender til slutt gi resultat. Boken er fullt på høyde med De nakne og de døde og Klokkene ringer for deg, og fortjener å bli lest av alle de som forferdes av den blinde volden som vi daglig opplever gjennom media fra steder der sivilisasjonens røtter kan spores. En meningsløs krig mot Livets rikdom.
Se mer om konsekvensene av krig, enten tidligere eller pågående, og gjør dine egne tanker ved å lese denne linken

 • Er krig også matematikk

 • For å lære mer om forfatteren Dalton Trumbo


 • Dagens bilde er av min favoritt kunstner Arne Ekeland, mens kalenderen fra galleri KB viser Fugl på sten av Nikolai Astrup. To ytterpunkter kan man trygt si.

  2 comments:

  Anonymous said...

  Din kone er forvirret.
  I går, eller var det dagen før?, var det sykdom, i dag skriver du om krig.Julelitteratur skal være fred og glede, det er lov til å drømme seg bort fra hverdagen.

  Anonymous said...

  Kjære Arne

  Du skal ta kritikken ovenfor med stor ro. Jeg er helt enig med deg når det gjelder ditt syn på krig og er vel for pasifist å regne. Likeledes er jeg transplantasjonspasient. Men det er stor forskjell på å leve på tross av sykdom (og glede seg over å være i live), enn å måtte leve (for ikke å si være død) på grunn av "store menns" dårskap.
  Til den anonyme vil jeg si: Ja, vi nyter vært sekund, hvert minutt, hver stund vi har på denne jord - jeg håper inderlig at du får anledning til å gjøre det samme når du klarer å se alt i en større sammenheng.

  MVH
  Rune