Wednesday, December 7

Arnes Julekalender: 7. desember 2005


Toyota Prius
Originally uploaded by ArneA.

Da RAV4 ble introdusert i 1996, revolusjonerte den SUV markedet. Min 2005 modell er vel den siste i den rekken da Toyota vil introdusere en tredje generasjon RAV4/SUV i 2006. Samtidig pågår en heftig diskusjon om SUV er aksepterte kjøretøy i bytrafikken med høyt drivstofforbruk og miljøutfordringer.
Vår RAV4 er for tiden inne til reparasjon da en mobilchattende kvinne ikke var nok oppmerksom i køen og dunket borti meg bakfra med det resultat at bakluken/døren må skiftes. Vi kjører derfor for tiden rundt i en mer miljøvennlig hybridbil; Toyota Prius.
På kjøretøyet skal godtfolk kjennes heter det vist nok, og i disse juletider kommer tankene derfor raskt frem til julenissens transportmiddel.
Ingen flygende reinsdyr er kjent for biologene. Det anslås imidlertid at det finnes 300.000 levende organismer som ikke er klassifisert. Selv om de fleste er insekter, kan man ikke utelukke eksistensen av et flygende reinsdyr.
Julenissen har 31 timer på seg til å gjøre unna samtlige leveranser, takket være jordas rotasjon og vår inndeling i tidssoner, dersom han reiser fra øst mot vest. Han må da foreta 836,32 besøk i sekundet. Dette innebærer at ved hvert kristne hjem, har han 1,2 tusendels sekund på seg til å parkere sleden, hoppe ned gjennom pipen, fylle sokker eller juletreføtter med gaver, spise utlagte godterier, klatre opp pipen, sette seg i sleden og kjøre til neste hus. Dersom vi antar at husene er jevnt fordelt over hele ruten, med en innbyrdes avstand på 1,26 kilometer, vil den totale distansen bli 11,76 millioner mil. Gjennomsnittshastigheten til ekvipasjen må derfor være i overkant av 3,79 millioner km/t, eller 3200 ganger raskere enn lyden i luft. Til sammenligning kjører den raskeste farkosten fremstilt av mennesker, romsonden Ulysses, med en fart på 160 000 km/t. Et gjennomsnitts reinsdyr løper mellom 20 og 30 km/t. Ergo, det blir ingen pakker fra julenissen i år!

Kanskje det er godt at den norske nissen er en fjøsnisse
Bare spør Tullen. Hun vet at nissen på Jessheim kom ut av skogen og klatret over gjerdet før han banket på og spurte om hun og Kittan hadde vært snille barn.
Det var egentlig i går at jeg skulle skrevet om nissen, på Nilsemesse, men les selv om den dagen her:

  • Nissen i julen
    Og fra KB kalenderen: Harriet Backers "Solitude" 1878 - 80

  • No comments: