Tuesday, December 20

Arnes Julekalender: 20. desember 2005


Kjempetorsk
Originally uploaded by ArneA.

I dag spiser vi siste torskemiddag før jul. Bildet viser blogredaktøren som løfter en skikkelig Borgundfjording under torskefisket i Ålesunds havnebasseng senvinteren 2004. Neste torskemiddag her i huset kommer 1. juledag.
Det er tradisjon her hos oss. Motvekt mot det “skadelige” fårefettet i pinnekjøttet som selvfølgelig er julaften middag. En annen tradisjon er at pinnekjøtt spiser jeg ikke før jul. All annen julemat kan gjerne inntas flere ganger, men ikke pinnekjøttet. Det venter til Julaften. Da er advent over.
Torsk er også julemat nummer en i Brasil. Norge eksporterer 25 millioner kilo klippfisk i året, som finner veien til mange middagsbord i Brasil. 40 kroner kiloen for den dårligste kvaliteten gjør imidlertid at mange ikke har råd til denne herlige maten de kaller Baccalao. På nyåret ønsker jeg meg mange middager med klippfisk.
Det finnes mange varianter av juletorsk. Langs kysten er det vel like vanlig å fiske den selv som folk i innlandet drar ut i skogen for å hugge sitt eget juletre. Hos oss spiser vi juletorsken som vanlig avkokt torsk med gulrøtter, blomkål og poteter, dessuten smeltet smør og for noen, hollandaise. Etter de store forberedelsene til pinnekjøttet er det bra å kunne ha en vanlig middag dagen derpå. En god rødvin hører imidlertid selvfølgelig med, og en Montepulciano passer bra til torsk.
KB bildet i dag er En liten pike med katt av Oda Krogh fra 1907

1 comment:

Anonymous said...

Flott bilde av redaktøren, litt av en rugg!!(torsken...)
Man blir sulten av mindre.
T