Wednesday, December 14

Arnes Julekalender: 14. desember 2005


Rakørret fra Valdres
Originally uploaded by ArneA.

I noen adventsdager har vi på nettet kunnet bevege oss i den norske fjellheimen (selv om noen har hatt problemer med å se den morsomme skivideoen fordi de fortsatt bruker Windows).
På mandag spurte jeg om det var noen som hadde lyst på Rakørret. Vi kan i så fall anbefale en tur til Åse i fiskedisken hos Centra, Colosseum. Hun ordnet det på meget kort varsel slik at vi nok en gang hadde Rakfisk til middag.
Bildet viser fileter av en Rakørret fra Valdres som sammen med rødløk, rødbeter, rømme, poteter, lefse, øl og aquavit ble et herlig førjuls måltid sist fredag.
Vi nordmenn er rare. Helt frivillig, og med stor entusiasme, jafser vi i oss fisk som har ligget og ”råtnet” i lake i mange måneder. Dessuten er tilbehøret langt ifra eksklusivt: poteter og lefse. Men vi nordmenn elsker rakfisk. Rakfisk er blitt kultur.
Tullen er blitt helt hekta på lefse og rakørret, og det kompenserer jo for den hissige allergien mot skalldyr. Det er enda mange dager til selve julen starter, så både Lutefisk og Rakørret kommer vel flere ganger på menyen hjemme før pinnekjøttet skal vannes ut og dampes. En tur på byen for å spise førjulsmiddag hører også med.
Det er vel svært få som vil si at rakfisk lukter godt, men for stadig flere lukter rakfisk jul. Det er avfallsstoffene fra de forskjellige bakteriestammene som gir fisken aroma og smak. Lukten vitner om god modning, slik som lukten av ridderost. Og rakfisken er langt fra råtten. Raking av fisk er en godt kontrollert prosess.
Her kan du få vite mer om den omdiskuterte delikatessen

 • Rakørret

 • Og skulle du ønske noe spesielt å drikke ølet fra, finner du et Hankastaup fra Vestlandet fra 1800 tallet i KB kalenderen

  1 comment:

  Anonymous said...

  Nordmenn elsker råtten fisk, fisk i lut, nedgravd laks og vilt og andre bedervete matvarer.
  Ikke rart at Norge er et land for speielt interesserte!!
  Tullen