Friday, December 23

Arnes Julekalender: 23. desember 2005


Lillejulaftens koldtbord
Originally uploaded by ArneA.

Dagen før Dagen. Lille julaften er det jul i huset. I løpet av dagen blir de siste innkjøp gjort ferdig. Vi har støvsugd teppene, vasket gulvene, hugget ved, lagt i peisene, og redd sengene med nyvasket sengetøy. Juletreet pyntet og kroppene er nybadet. Julefreden er her.
Dette er dagen hvor vi tradisjonelt alle sammen samles til måltid på kjøkkenet. På bordet er det sursild, sennepsild, tomatsild kryddersild og ansjos. Hardkokte egg og rugbrød. Røkelaksen og eggerøren er lagt på fat, løyrom og gravlaks med sennepsaus, rødløk og rømme på plass. Spekematen, sylten og ribberullen med lefse og flatbrød bare venter på at kniven stikkes i fenalåret. Den gode osten er romtemperert, Julølet er i glassene og akevitten klar. Er det noe som mangler? Vi bare venter på duften av det dampende pinnekjøttet. – DET ER JUL !
I år er vi alene denne kvelden. I fjor hadde vi besøk av Brit, Rikke og Tor som det går frem av bildet. Maten er den samme og vi hygger oss. Vi spiser lenge i kveld. I morgen er det julkvelden.
Lille julaften er også kalt kvelden før Kvelden. I mange år var det TV kvelden med stor T. Allle så liksom på TV denne kvelden, og programmet var stort sett det samme år etter år. I tilfelle det er ønskelig finner dere NRK´s programopplegg her:

 • NRK Lille julaften

 • For nest siste gang viser KB kalenderen en ølbolle fra Telemark av Thomas Blix datret 1714.

  2 comments:

  Anonymous said...

  Da jeg var ung (ca. i forfjor,hihi) gikk jeg alltid på ski i lysløypa lillejulaften, sammen med noen venninner. Sprek tradisjon!
  Tullen

  Brit Andreassen said...

  Flott tradisjon å ta vare på - kjempekoselig å være der i fjor.
  Brit