Thursday, December 15

Arnes Julekalender: 15. desember 2005


Amaryllis
Originally uploaded by ArneA.

Farver hører julen til, og det syns gjennom de blomstene vi dekorerer hjemmene med. Amaryllis planten (på bildet) fikk vi av Turid i midten av November da de røde blomstene på novemberkaktusen sto i full skrud. De vakre, store, røde klokkene håper vi nå vil vare hele resten av advent. Da vil det komme flere blomster.
Jeg oppfatter julen som rød / grønn ( ingen regjeringstanker please), men i de siste årene har vi sett mer og mer at rene klare farver blir benyttet i utstillingsvindu og moteblad. Gull til jul og sølv til nyttår. Kanskje vi derfor skal minne om de kirkelige regler for farvebruk.
Kirkeåret er inndelt i forskjellige farger. Den eldste fargen er hvit. På 1100-tallet kom det bestemte forskrifter om farger som skulle veksle med kirkeårstidene.HVITT- er gledens, lysets og renhetens farge. Den brukes i juletiden (med unntak av 2. dag) Hvitt brukes 1. juledag, nyttårsaften og nyttårsdag.RØDT - er Åndens og martyriets farge, som står for ild og for blod. I det mer tradisjonelle fargespråk kalles rødt også kjærlighetens farge. Rødt brukes også på 2. juledag,FIOLETT - er botens farge. Den fremholder kristenlivets dobbelthet: Et liv i anger og tro. Den er nå hos oss også blitt sorgens farge i kirkens år. Vi møter den "forberedelsestidene", advent og faste.
Viktige juleblomster hjemme hos oss er selvfølgelig røde tulipaner, julegleder og julestjerner, men det finnes en rekke arter som gjør stuene varme og koselige i julen.

 • Juleblomster

 • KB viser Hakkespetten av Theodor Kittelsen fra 1912. Bildet er også kalt Skogsvei og er bygget opp slik bildet jeg laget i 2004 og kalte En tur på stien. Damen er imidlertid byttet ut med en Hakkespett.

  1 comment:

  Anonymous said...

  En sakral blogg i dag!
  Farger kan bety noe i den verdslige sammenheng også: Gult er falskhetens farge, håpet er lysegrønt, blått er for den stilsikre, rødt for den som vil syns!
  Tullen